"Мастършеф" Ивайло Спасов: По време на народната република Кърджали, аха, да бъде прекръстен на Слънчевград…

"Мастършеф" Ивайло Спасов: По време на народната република Кърджали, аха, да бъде прекръстен на Слънчевград…

В биографията на 37-годишния Ивайло Спасов се кръстосват най-различни поприща - музика, реклама, журналистика, но в крайна сметка той с

В биографията на 37-годишния Ивайло Спасов се кръстосват най-различни поприща – музика, реклама, журналистика, но в крайна сметка той стана известен на цяла България с победата си в последното издание на телевизионното състезание за любители готвачи „Мастършеф“.

Какво казва Ивайло за родния Кърджали:

„Това, че съм живял през по-голяма част от живота си в София, не променя факта откъде идвам. Кърджали е едно доста силно място, с цялата му източнородопска еклектика, с всички истории на всички тези хора, дошли отнякъде – преселниците от Беломорска Тракия и Егейска Македония и заселените по принуда заради леки провинения срещу режима по време на соца. Кърджалийската връзка не е първото нещо, с което се представям при ново запознанство, но стига на някого да му е интересно, с кеф бих могъл да разкажа доста истории за града – като тази за камилите, които са били основната товарна сила за търговците през 20-те години на миналия век.

Или пък как по време на народната република Кърджали, аха, да бъде прекръстен на Слънчевград, защото името било турско, а така и така в града било слънчево почти всеки ден. Или пък колко по-различен е животът на всички общности в града отвъд клишетата, които незапознатите чуват и виждат обикновено покрай избори.

Иначе в Кърджали всичко е някак специфично – от патриотичните песни, които градският часовник пее на всеки час, до архаичния турски диалект, който говорят бабите от околните села, които едно време продаваха най-добрите зелении на градския пазар. И всичко това няма как да не е повлияло за добро или лошо на това, което съм днес“…

Очаквайте подробностите

 

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0