Мария е най-добрият преводач от английски – грабна и злато, и сребро

Мария е най-добрият преводач от английски – грабна и злато, и сребро

Най-добрият млад преводач на английски език е Мария Тонева от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали По случай деня

Най-добрият млад преводач на английски език е Мария Тонева от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали

По случай деня на светите равноапостоли Кирил и Методий и патронния празник на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, от ръководството на университета обявиха резултатите от последното издание на конкурса за превод „Трансформации 2021“.

„За мен е истинска радост и чест да бъда на първо и второ място, сред толкова много мои връстници от България и Европа. Благодарна съм на моето семейство, на госпожа Таня Маровска и на всички мои учители от Езиковата гимназия „Христо Ботев“. Наистина съм много щастлива и горда от себе си и от успехите, които постигам“, сподели Мария.

За превода си на поезия от английски на български език, Мария получи призовото първо място, а в раздел проза е отличена на второ. Това е огромен успех за възпитаничката на Езиковата гимназия „Христо Ботев“, която ще получи електронен сертификат, удостоверяващ нейното участие в конкурса. Поздравленията са и за нейната учителка по английски език Таня Маровска, която е също толкова щастлива, колкото и самата Мария.

В надпреварата за най-добър превод умения демонстрираха 385 участници от училища и университети в България и чужбина с общо 766 превода на текстове от 20 езика в два раздела: поезия и проза. Получените преводни текстове бяха от 18 езика на български език – от английски, албански, арабски, гръцки, италиански, испански, китайски, немски, нидерландски, полски, португалски, румънски, руски, словашки, сръбски, хърватски,  френски, японски.  Студентите, изпратили своите преводни текстове, учат в 10 университета на България и в 25 университета на 15 други държави. Общо 182 ученици представиха 40 средни училища и гимназии в България и 27 училища в 13 други държави.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: