Мадан „стъпва на крака“ след водния и леден ад

Мадан „стъпва на крака“ след водния и леден ад

Мадан се възстановява след поройния дъжд и силната градушка, които се изсипаха в петък следобед. Щетите са големи, размерът им се изчислява в мо

Мадан се възстановява след поройния дъжд и силната градушка, които се изсипаха в петък следобед. Щетите са големи, размерът им се изчислява в момента от Комисия, назначена от кмета на общината Фахри Молайсенов. Най-засегната е инфраструктурата и търговските обекти, които нямат застраховка.

Както вече 24rodopi.com писа, водата заля десетки къщи и магазини, ключов път беше затворен заради половинметрова водна стена.

„Истински апокалипсис. Така жителите на Мадан описват бедствието, което сполетя града. Силната буря, придружена със страшна градушка потопи миньорския град, се посочва в репортаж на Нова тв.

„Направо беше море. Доста страшничко си беше. Имаше доста спрели коли, но нямаше счупени стъкла, понеже зърната бяха омесени с вода“, разказва Фатма Кутева.

Атанас от 30-години е пожарникар. Спасявал е хора при наводнения, но твърди, че подобна стихия не е виждал досега. „Половин час интензивна градушка, след това продължи с пороен дъжд“, заяви огнеборецът Атанас Иванов.

За да освободят десетките закъсали във водата автомобили, един от пожарникарите започва спешно да отпушва шахтите. Минути по-късно са затрупани с десетки сигнали за наводнени избени помещения , приземни етажи и търговски обекти. Жилищен блок е бил на косъм да остане без ток, след като водата стигнала до главното табло.

Десетки магазини по централната улица на града са наводнени. Днес търговците продължиха да изгребват вода от обектите си и да сушат намокрената стоката. Магазинчето на Димитър също е пострадало.

„Самият покрив от вятъра, от  градушката, е вдигнат и всичко започва да тече тук. Тя и самата вата ще трябва да се махне, защото ще мирише на мухъл. Това няма изсъхване“, оплаква се търговецът Димитър Топалски.

Той е наел помещението под наем. Сега ще трябва сам да покрие щетите: „Това нещо, ако трябва са е оправи, ще трябват около 300- 400 лева. То и електрическата инсталацията ще трябва да се подменя, защото няма и ток. Не знам, просто не знам“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0