„Магьосници“ – вкарват у дома 1500 лева, „харчат“ 2500?!

„Магьосници“ – вкарват у дома 1500 лева, „харчат“ 2500?!

Общо 2 517 лева са нужните средства за издръжка на едно 4-членно семейство в страната - двама възрастни с две деца. Данни, представе

Общо 2 517 лева са нужните средства за издръжка на едно 4-членно семейство в страната – двама възрастни с две деца. Данни, представени от Института за социални и синдикални изследвания. Сведенията им показват, че за издръжката на един човек са необходими около 630 лева на месец. В тази сума влизат разходите необходими за храна, сметките за ток, вода и пр., здраве, образование, транспорт, облекло и дори почивка. Каква е средната брутна месечна работна заплата на хората в Кърджали обаче за изминалата 2019-та година? Според Националния статистически институт за месец януари е била 872 лв., за декември 989 лв., като за последния месец на годината влизат и така наречените коледни бонуси. Но тук е отбелязан брутния доход, т.е. с всички данъци и осигуровки. Като се удържат, сумата за получаване от тези 989 лв. става 768 лв., т.е. минус 221 лева. И така, заплата малко над 750 лв, а средствата необходими за нормално съществуване са в пъти повече. Какво излиза?!

С 1000 лева дефицит за всяко семейство

Едно средностатистическо семейство в родопския град получава около 1500 лв. За да живее пълноценно са нужни поне 2500 лв. И се изправят пред алтернативата: Кое да купят и кое да зачеркнат от списъка с необходимото? Отговорът: много неща.
Според друго изследване, хората дават най-много средства за храна. Каква храна обаче? Ами, в повечето случаи, по-евтина. Или пък от скъпото, но по-малко. В случая изборът е между количеството и качеството.

Или ще си купи малотраен колбас за около 3 лева

бомбичката или луканка, но когато вземе заплата. Хляб обаче купува всеки ден, мляко също, пакет леща или боб, яйца, сирене, все основни продукти.
Житието: след работа през магазина и вкъщи с торба за 20 лв. Ходиш обаче предимно сам, защото детето като се огледа и ще поиска сто неща. И… предвиденият бюджет за деня ще е нарушен. Ами тоалетна хартия, сапун, веро, дааа и това трябва, ама и там се замисляш – тоалетна хартия от скъпата или по-евтината?! С уточнението, че тук въпросът обикновено си задава жената. „Еййй,  докъде ни докараха! Да се чудим как да спестим един лев от тоалетната хартия!“, пък ще си рече мъжът.
И така-30 дни по 20 лв., само ако не е нарушен бюджетът, средно за най-основното и хоп-600 лева само за неща от първа необходимост.

Обича да пие, обича да пуши

Родопчанинът обаче обича и да пие, и да пуши. От тоалетната хартия може и да спести, за цигари ще намери. Всеки 3-ти дава средно по 25-30 лв. на седмица за вредния навик. Айде още 120 лв., най-малко. За алкохола обикновено се е погрижил есента, изкарал е някой друг литър, и там е вложил някой страничен лев. И сметките ще си плати – задължително тока, че да не му го изключат, телефона също, общо взето покрива си ги и тях. Зимните месеци приготвя за това перо поне 300 лв. Ами джобни на децата?! Средно по 5 лв. на дете на ден, за две деца това прави 10 лв., умножени по 20 дни, възлиза на 200 лв.минимум. Ами разходът за гориво? Още поне 100 лева…
От заплатите на родопското семейство остават малко над 200 лв., а недай си боже да се разболее някое от децата, възрастният ще намери каквото е останало в домашната аптечка.
А дрехи?
Ами почивка?
Брей какъв магьосник е този родопчанин, от нищо – нещо и месеца изкара…
Мария Калоянова, 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0