Лято и имоти: 650 евро/кв. м не уплашиха гурбетчията „Парите се топят, какво да ги правим?!“

Лято и имоти: 650 евро/кв. м не уплашиха гурбетчията „Парите се топят, какво да ги правим?!“

Между 100 и 150 евро е поскъпнал квадратният метър на жилищата в Кърджали. Въпреки това, на пазара с недвижими имоти има ръст на сделките през това ля

Между 100 и 150 евро е поскъпнал квадратният метър на жилищата в Кърджали. Въпреки това, на пазара с недвижими имоти има ръст на сделките през това лято с около 5 процента спрямо предходната година. 

В последните месеци цените на апартаментите са скочили с около 30 на сто. Причината е в поскъпването на строителните материали заради занижения внос на множество компоненти от Китай.

Цените на жилищата у нас ще продължат да нарастват през третото и четвъртото тримесечие на 2021 г. на годишна база. Това ще се определя от засиленото търсене на жилища в съответствие с прогнозираното подобряване на икономическата активност в страната и наблюдаваното от началото на годината нарастване на склонността на домакинствата за покупка на жилища, прогнозират от БНБ. 

Нарастване на цените е отчетено в пет от шестте най-големи областни градове, като най-значително е поскъпването на жилищата в София – 11,6%. По-силно повишение на цените се е наблюдавало при съществуващите жилища – 8,9%, спрямо новите – 6,7%. Според експертите на банката, натрупаните спестявания в икономиката и липсата на достатъчно алтернативи за тяхното инвестиране в среда на ниски лихвени проценти са други потенциални фактори с проинфлационно влияние върху цените на жилищата.

 

95% плащат кеш край Арда

Докато в столицата около 60 на сто от сделките с имоти се осъществяват чрез банков кредит, то в Кърджали този процент е изключително нисък – едва около пет, коментират за 24rodopi.com брокери и строителни предприемачи.

Това се дължи основно на профила на купувача-млад, работещ от години зад граница, събрал достатъчно средства. 

„Всяка година жилищата поскъпват. Ако един апартамент е струвал 100 000 лева, то след година-две, цената за същия ще бъде 110-120 хиляди. По-високият скок в момента се дължи на увеличението на строителните материали. Това обаче не попречи на интереса като цяло към имотите, както и на сделките, които дори са повече от миналата година, която въпреки пандемията не беше никак слаба“, анализират за 24rodopi.com от бранша. 

 

Цените не ги плашат

По-високите цени явно не уплашиха клиентите край Арда. „Парите се обезценяват. В същото време лихвите по депозити са ниски, което обезсмисля съхранението им в банки. По-добре инвестиция в имот, отколкото спестеното да се „топи“, посочват експерти.

Ако квадратният метър допреди месеци е бил 500 евро в Кърджали, то сега цената му е 650 евро. 

Продължава и засиленото търсене на имоти в града. Обезлюдяването на селата, недобрата инфраструктура, липсата на здравеопазване, училища, градини, засилва още повече този процес.

 

Очакванията

Въпреки прогнозите на БНБ, от бранша в Кърджали не очакват по-високи цени на недвижимите имоти до края годината. При отворена скоба-ако строителните материали не отбележат нов скок. 

„Лятото бе силно, но се очаква още едно задвижване на пазара през октомври, както и около нова година. Отпуските свършиха, време е за важните решения. В края на годината пък отново се прибират работещите зад граница, а ситуацията е такава, че никой няма полза да „затваря“ спестените пари“, анализират предприемачи.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0