Лютви Местан: Пътувам към Кърджали, не искам ничие снизхождение!

Лютви Местан: Пътувам към Кърджали, не искам ничие снизхождение!

„Ще отстоявам твърдо своята невиновност. Не искам ничие снизхождение. Искам единствено правата си по закон и справедливост. То

„Ще отстоявам твърдо своята невиновност. Не искам ничие снизхождение. Искам единствено правата си по закон и справедливост. Това категорично не може да се квалифицира като “опит за намеса и въздействие” върху уважаемия съд“.
Това написа в позиция, изпратена до медиите, Лютви Местан в отговор на становището на Окръжния съд в Кърджали.
„Пиша този текст на път за Окръжен съд Кърджали, за да получа най-сетне материалите по делото, насрочено за 10 часа утре. По пътя бях застигнат от отговор на ръководството на Окръжния съд на вчерашната ми публикация “На съдебно дело, без дело!”, в която представих безспорния факт, че ден преди заседанието аз и моят защитник все още не сме получили писмено поисканите материали, за да се подготвим адекватно за съдебното заседание. Противното би означавало нарушено право на защита. Слава Богу днес към обяд най-сетне ни информираха, че поисканите материали са готови. Няма да коментирам дали е възможно за оставащите броени часове ние дори само да прочетем материалите, за чието копиране администрацията се нуждаеше от цяла седмица. Не това е предметът на настоящия ми текст. Пиша го, защото ръководството на Окръжния съд в писмена позиция ме уличава в некоректно твърдение, че правото да получа препис-извлечение от съдията-докладчик не било уредено в НПК и едва ли не “в опит за влияние върху съда”. Както във вчерашната позиция, така и в тази няма да си позволя неуважително отношение към съда, от който очаквам единствено обективност и справедливост за разлика от прокуратурата, която извърши серия нарушения на процесуалните ми права и не проведе обективно и всеобхватно разследване. Дали правото ми да получа препис-извлечения е въпрос “на добра воля на съда” или е безусловно, както и императивно задължение на съответния компетентен орган, ще оставя да прецените сами. Аз само припомням дословно разпоредбата на чл. 247б от НПК.. чл.247 б, ал. 5“ Съдията-докладчик ОСИГУРЯВА възможност на лицата, които могат да участват в разпоредителното заседание, да се запознаят с материалите по делото и да направят необходимите извлечения.”
Вярно е, че този член е сравнително нов (в сила едва от 5.11.2017 г.), но така или иначе е неразделна част от НПК и не търпи свободно тълкуване. Освен това съдът знае, че този член урежда права и задължения на страните в съдебната фаза и са абсолютно недопустими препратки към досъдебната фаза и например кой с какво се бил запознал на 5.06 в досъдебната фаза.
Бях задължен да представя тази позиция, като отговор на несъотносими към мен внушения. И занапред ще отстоявам твърдо своята невиновност. Не искам ничие снизхождение. Искам единствено правата си по закон и справедливост. Това категорично не може да се квалифицира като “опит за намеса и въздействие” върху уважаемия съд.
Аз вярвам в българския съд, който още в началото на досъдебната фаза на това дело даде ясен сигнал, че това дело ще продължи съдебната му фаза при стриктно прилагане на принципа на върховенството на закона.
Искам да вярвам, че това недоразумение, което се получи по отношение на осигуряването на достъпа ни до материалите по делото е наистина по обективни причини, а не е въпрос на лично отношение“, се посочва още в позицията на Местан.
Припомняме, че разпоредителното заседание е насрочено за 15 септември от 10 часа. Политикът пък обяви, че ще иска отлагане на делото.
24rodopi.comCOMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: