Любима тема на изселниците: Колко е богат Ердоган?

Любима тема на изселниците: Колко е богат Ердоган?

От изследванията на "Тop Richest" и "Celebrity net worth" излиза, че в Кърджалийско има хора, които са доста по-заможни от турския през


От изследванията на „Тop Richest“
и „Celebrity net worth“ излиза, че в Кърджалийско има хора, които са доста по-заможни от турския президент

 

Любима тема на изселниците ни в Турция, когато заговорят за политика, е отношението им към президента Ердоган.

За някои той  е безспорен авторитет и лидер не само в Турция, но и в ислямския свят. Официално обявен за най-влиятелния жив мюсюлманин в света за 2019 година в изданието „500-те най-влиятелни мюсюлмани в света“. С изграден ореол на защитник на всички онеправдани хора по света. Приютил около 4 милиона сирийски бежанци на територията си и изразходвайки 40 милиарда долара за тях, показвайки един хуманитарен пример, докато европейските държави неглижираха този проблем.

Ръководената от него Турция за 2018 и 2019 година е най-големият донор на световна хуманитарна помощ според доклад на Инициативата за развитие, като през 2018 година около 29% от цялата международна хуманитарна помощ се падат на Турция.

В другата крайност във възгледите си за него са изселниците, неуспели да преодолеят културния шок от сблъсъка с Исляма. Периодично облъчвани по Живково време с атеизъм и материализъм и дълбоко залегнали в начина им на живот алкохолизъм и страст към свинското месо. За тях Ердоган е авторитарен и религиозен лидер, против светските порядки, диктатор, виновен за всичко негативно в страната от ниския курс на лирата до всички лични неудачи в живота. Основен индивидуален аргумент в подкрепа на тези възгледи е „кражбата“. Уж проповядва морал, а да присвоява от държавния ресурс за лично облагодетелстване. Не върви някак си. Вярно е, че според Балканския ни манталитет основното нещо, за което човек влиза в политиката, е присвояването и кражбата. Кюлчетата и пачките. Дори си има изселническа поговорка за това: „Девлетин малъ дениз. Йемейен домуз! “ (Държавното имуществото е като безбрежно море. А който не лапа от него, е като прасе)

Но в същото време, далавера, в която не участваме ние, не е нещо хубаво и трябва жестоко да се порицава. Затова и има безбройни легенди и устно фолклорно творчество за мащабите на кражбите от Ердоган. Но неподплатени от факти.

 

Каква е истината всъщност? Колко е богат Ердоган?

Според сайта „Celebrity net worth“, който изследва богатството на световни знаменитости, нетното богатство на Ердоган за 2021 година е едва 50 милиона щатски  долара, като основните приходи са от заплата, възлизаща на 65 хиляди долара месечно.

Според сайта „Тop Richest“ нетното богатство на Ердоган за 2018 година е 58 милиона щатски долара.

Според авторитетното издание „Форбс“, обаче, 67-годишният турски президент се радва на състояние от над €250 млн. и е класиран на 48-мо място  в списъка с най-влиятелни личности на изданието за 2018 година.

„Това огромно влияние някак си не съответства на човек с богатство само от 58 милиона щатски долара “ твърди немското издание “ Bild“ и цитира данни, публикувани от турския опозиционен вестник „Cumhuriyet“, според който и членовете на семейството на Ердоган трябва да бъдат включени в изчисляване на богатството му.

Вестник “ Bild“ разкрива, че нетните приходи на големият син на Ердоган Ахмед, който е в бизнеса с морските превози, възлизат на около $80 млн. милиона щатски долара, а синовете на Ердоган – Ахмет и Билял – имат 5 вили в Истанбул на обща  стойност  €6 млн.

Немското издание обръща внимание и на разточителството на съпругата му Емине, която си угажда с бял чай за €1800 за килограм, който пие от скъп порцелан за близо €300 чашката и посочва как президентската съпруга е пръснала 45 000 евро по пазара за антики във Варшава, въпреки че нейният съпруг ѝ припява, че главната мисия на жената е да бъде най-вече майка и да ражда много деца.

 

Според декларацията за имущественото състояние на президента Ердоган, публикувана в „Държавен вестник“ на 5 юли 2018 година,  той притежава в три различни банки и в кеш общо  6 милиона 347 хиляди турски лири.

Според същата декларация той разполага с имот от 2 хил. кв. метра на равностойност 10 хиляди турски лири, находящ се в село Думанлъ, община Гюнейсу в родната му област Ризе, както и къща на равностойност 4 милиона турски лири в Истанбулския квартал Юскюдар-Късъклъ.

Президентът Ердоган разполага и с автомобил „Ауди А8“, закупен за 234 хиляди турски лири. Има и дълг към турски бизнесмен в размер на 2 милиона турски лири.

Ерхан Алемдар, специално за 24rodopi.com


24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0