Лозан Панов – кандидат за президент, подкрепен от „Демократична България“!?

Лозан Панов – кандидат за президент, подкрепен от „Демократична България“!?

24rodopi.com/Политика Председателят на върховния касационен съд Лозан Панов е готов да се кандидатира за президент. Той най-вероятно ще бъде номини

24rodopi.com/Политика

Председателят на върховния касационен съд Лозан Панов е готов да се кандидатира за президент. Той най-вероятно ще бъде номиниран за поста от Инициативен комитет в следващите няколко дни и ще бъде подкрепен от „Демократична България“. Това съобщи Mediapool, като се позова на свои източници. Инициативата за номинацията идва от неправителствената организация „Правосъдие за всеки“. Срещата на инициативния комитет, който ще издигне Панов, ще е в събота.

Мандатът на Панов начело на върховния съд изтича на 10 февруари. Вече стартира и процедурата за негов приемник. За да участва в президентските избори, Панов ще трябва да подаде оставка, която Висшият съдебен съвет да приеме. Това трябва да се случи още следващата седмица. като председател на ВКС приключва на 10 февруари. За да участва в изборите, той трябва да подаде оставка пред Висшия съдебен съвет още другата седмица. Рискът е дали ВСС ще приеме оставката навреме, за да може номинацията на Панов да бъде подадена в ЦИК до 12 октомври, когато е крайният срок за това. Процедурата по предсрочното оттегляне на председателя на върховния съд приключва с президентски указ, т.е. и от Румен Радев, срещу когото се изправя Панов, ще зависи да го „пусне“ навреме за надпреварата.

Макар и да зае поста във ВКС с помощта на статуквото в системата, Панов се обърна срещу него още в началото на мандата си и се превърна в един от основните критици на пороците и обвързаностите в нея.

Попитан дали ще е кандидатът на „Демократична България“ за президент преди няколко дни Панов каза в интервю за bTV: „С начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че съм атрактивен за която и да е политическа формация“./24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0