Листи`2021 в Кърджали? Скука в жанра, но и една питанка за нощта на 4 април – „Кой ни сра в гащите!?“

Листи`2021 в Кърджали? Скука в жанра, но и една питанка за нощта на 4 април – „Кой ни сра в гащите!?“

Партиите регистрираха кандидатските си листи за Избори`2021 в РИК. Е, и? Скука в жанра. Но все пак, нека се напънем да открием нещо з


Партиите регистрираха кандидатските си листи за Избори`2021 в РИК.

Е, и? Скука в жанра.

Но все пак, нека се напънем да открием нещо за отбелязване.

 

Първо, като цяло листите в цялата страната „гарантират“… слаба избирателна активност. Какво беше септември`2020, какво е март`2021!?

Ако в следващите дни, та чак до 4 април, колкото повече избиратели гледат телевизия – политически новини и публицистични предавания с участия на партийни шефове и прислугата им от социолози, коментатори и прочие „-ози“ и -ори“, толкова по-надолу ще върви процентът на тези, които ще решат да гласуват.

Второ, ако хвърлим в една чаша социологическите изследвания, на които в България много-много не бива да се вярва, и кандидатските списъци в Кърджали, и разбъркаме, ще се получи коктейл „3-1-1“. Т. е., ДПС ще си вземе 3-те мандата, ГЕРБ пак ще се докопа до 4-тия, а БСП и „Има такъв народ“ ще се бият за 5-ия.

Но има и трето, във връзка с първото. Пасивността може да „възнагради“ ДПС с 4-ти мандат. Но същата пасивност може и да остави Движението само с 2 мандата, а ГЕРБ, БСП и „Има такъв народ“ да получат по 1. Просто, защото методът на големия остатък „Хеър-Ниймайер“ може да бъде коварен за един и Дядо Коледа за други. Ако ДПС останат, примерно с 2,8 мандата, може да си останат само с двама депутати, а остатъците да отидат във Видин, да речем.

Аха са останали под 42 000 гласа депесарите, аха са „гизнали дървото“.

Четвъртото пък е във връзка с третото. Сметки. Сметки. Сметки ще си правят партиите от първия до последния ден, а не истинска кампания.

Кампания ли? Какво беше това? Някои от вписаните в листите са виждали това „животно“ само по телевизията, най-вече в американските филми или пък са чели Джефри Арчър. Но пък ще „бъхтат“ в социалната мрежа. Особено в деня на кърджалийския диспут по някоя от телевизиите.

Никога досега тв-кавга не е повлиявала дори минимално на изборния резултат в Кърджали. Листите сега показват, че пак ще е същото. Скука в жанра.

За финал ще си позволим да отбележим, че докато БСП изненада приятно с диалога с етническите турци в региона, то най-неочаквано „Демократите“ заложиха на „възхвалата“ на „Възродителния процес“. Което иде да рече, че когато софиянец реши да прави кърджалийска политика, във вечерните часове на 4 април в партията, колкото и демократична и проатлантическа ще да е тя, ще се питат „Кой ни сра в гащите!?.  

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0