Лидерът на ДПС: Български гражданин ли е министър Петков?… Президентът Радев: Коя е Вашата родина-майка, г-н Карадайъ?

Лидерът на ДПС: Български гражданин ли е министър Петков?… Президентът Радев: Коя е Вашата родина-майка, г-н Карадайъ?

„Страната е изправена пред множество кризи. В момента е факт и политическата криза. Освен това се очертават и още допълнителни кризи, които се предизв

Страната е изправена пред множество кризи. В момента е факт и политическата криза. Освен това се очертават и още допълнителни кризи, които се предизвикват от поведението на различни фактори. От тази гледна точка нашата позиция е непроменена от изборите за 45-то НС. С изборите българските граждани заявиха промяна“, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на допълнителните консултации при президента.

Карадайъ припомни, че ДПС е засвидетелствало безусловна подкрепа за новите партии, пише Novini Bg. Въпреки това позицията на ДПС се е променила в 46-тия парламент: „Ние имаме условие, от което не бихме отстъпили – възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията. Според нас възстановяването на демокрацията не бива да става с недемократични, незаконни и противоконституционни инструменти“.

Карадайъ беше категоричен, че страната има нужда от редовен кабинет.

„Мисля, че Вашите думи щяха да звучат още по-убедително, ако бяхте останали на КСНС и бяхте изслушали важни доклади и дискусии. Надявам се, че вашето движение ще гледа с по-голяма отговорност на заседанията на този съвет“, каза президентът в отговор.

От своя страна Карадайъ припомни, че президентът е обявил преди заседанието на КСНС, че няма да се включват нови теми в древния ред: „Доколкото си спомням в дневния ред беше посочено като точка справянето с нова COVID вълна. Въпреки това се говореше много повече за бюджет и имаше желание да се говори по тази тема. Помолих един министър да използва малко повече думичката „коронавирус“, защото той повече говореше за бюджет“. Лидерът на ДПС припомни и проблема с гражданството на икономическия министър Кирил Петков.

„Разглеждахме финансови мерки за справяне с тези кризи. Мерките минават през бюджета. Не мисля, че е удачно да повдигате темата с гражданството на Кирил Петков. Да си българин не означава да имаш български паспорт, а да носиш България в сърцето си. Аз запитах г-н Петков коя е неговата родина-майка, а Вие г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка?

„Да, г-н президент, моята родина е България. Но освен това пра-прародината ни на база на исторически факти може да се окаже обща“, отговори Карадайъ.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0