Лидерът на „Балгьоч“: Да не се разделяме, дори един глас е много важен!

Лидерът на „Балгьоч“: Да не се разделяме, дори един глас е много важен!

"За изборите в България  броят на урните бе увеличен, гласоподавателите са улеснени. Вотът на 11 юли ще бъде повратна точка. Дори един глас е

„За изборите в България  броят на урните бе увеличен, гласоподавателите са улеснени. Вотът на 11 юли ще бъде повратна точка. Дори един глас е много важен“, обяви лидерът на най-голямата изселническа организация в Турция – „Балгьоч“, Вели Йозтюрк.

Председателят на  „Дружествотото за култура и взаимопомощ на балканските изселници“ (BAL-GÖÇ) Вели Йозтюрк уточнява, че предстоящите  парламентарни избори в България са много важни за сънародниците, живеещи в Турция и България.

„Очакваме висок интерес към изборите и активно участие, да взаимодействаме като едно цяло, без да се разделяме. Дори един глас е много важен. За изборите в неделя броят на урните бе увеличен. Бяха предоставени всякакви възможности. Очакваме съгражданите ни да гласуват“, отбелязва председателят на организацията, чиято централа е в „столицата на изселниците“ – Бурса, но има филиали в различни градове на Турция.

„В Турция живеят най-малко 350 хиляди гласоподаватели с двойно гражданство, след положени усилия от страна на „Балгьоч“ броят на избирателните секции в Турция бе увеличен от 35 на 112. За да се получи силна подкрепа от Турция за предстоящите на 11 юли избори в България, се пада голяма отговорност на двойните ни граждани.   Изборът на съгражданите ни ще бъде повратна точка за България. Активното упражняване на правото на глас от съгражданите ни ще допринесе за опазване на мира между двете страни и в региона, за усъвършенстване на съществуващите приятелски отношения между двете страни и най-важното  за подписване на мащабно  споразумение за здравна и социална сигурност между Турция и България.

Учителите и интелектуалците, които могат да четат и пишат на български (кирилица), трябва да помагат на гражданите, които не са вписани в избирателните списъци, да попълнят необходимите декларации преди гласуването. Попълването на декларациите преди изборния ден е изключително важно от гледна точка на това да не се получават струпвания. Необходимо е единствено подписът да бъде положен в присъствието на членовете на избирателната комисия. В секции с над подадени 300 заявления или с повече от 300 гласували на последните избори ще се гласува машинно. Гласуването за първи път с машини крие и рискове.  Възможно е да отнеме по-дълго време гласуването на избирателите над 60 години или да възникнат технически проблеми. С полагане на изборната карта в машината, на екрана ще се появи изборната бюлетина. Избирателят отбелязва желаната партия и натиска бутона за гласуване. Машината издава разписка за гласуване, която се поставя в урната за гласуване, а изборната карта се връща на комисията. Въпреки изборните усложнения, нищо не трябва да откаже избирателя от правото му на глас, посоча цитираният от турски медии лидер на „Балгьоч“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0