„Лежа в германска болница, лекува ме полякиня, останалите доктори са от Афганистан, Иран, Азербайджан…

„Лежа в германска болница, лекува ме полякиня, останалите доктори са от Афганистан, Иран, Азербайджан…

„Пациент съм на болница в Германия. В това голямо здравно заведение почти няма лекари германци. Всички са от Азербайджан, Иран, Афганистан и др. Мен м

„Пациент съм на болница в Германия. В това голямо здравно заведение почти няма лекари германци. Всички са от Азербайджан, Иран, Афганистан и др. Мен ме лекува полякиня.

Всеки един от тези медици от Азербайджан, Иран и Афганистан владее български, поне тези, които са влизали в моята стая. Специализирали са в България.

Пиша ви това, за да ви светне лампичката в България накъде вървите. Скоро дори в областните градове ще липсват някои специалисти. Един ще покрива 2-3 области.

Не се оплаквайте от сегашното състояние на здравеопазването, а мислете за утре.

В Германия има работа за български медици, а кой ще работи в българските болници, които са страшно много? Може би на глава от населението в България има най-много лечебни заведения“, пише до 24rodopi.com кърджалийски гурбетчия в Германия.

От последния анализ на Института за пазарна икономика за здравеопазването в област Кърджали:

„Здравеопазването в област Кърджали страда от сериозен недостиг на лекари и легла в болниците и през 2019 г. Един местен общопрактикуващ лекар обслужва средно по 2985 души от населението (при 1688 души на лекар в страната), а достъпът до лекари специалисти е силно ограничен. Легловата база в местните многопрофилни болници е сведена до 351 легла на 100 хил. души от населението при 550 легла на 100 хил. души за страната. Липсата на достъп до лекари и легла в болниците е вероятната причина за сравнително ниския относителен брой на преминалите за лечение болни в областта. През 2019 г. той е 143 на 1000 души от населението при 254 на 1000 души за страната, т.е. най-вероятно населението търси здравни грижи извън областта“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0