Кърджали по време на COVID-19 – с най-ниска заболеваемост, но много смъртни случаи

Кърджали по време на COVID-19 – с най-ниска заболеваемост, но много смъртни случаи

Кърджали остава една от областите с най-ниска заболеваемост в страната (малко над 220 случая на 100 хил. към 10 ноември), но пък отчита

Кърджали остава една от областите с най-ниска заболеваемост в страната (малко над 220 случая на 100 хил. към 10 ноември), но пък отчита ръст с 69,13 % на смъртните случаи, на месечна база спрямо миналата година.

„В сряда България отчете нови най-високи стойности на жертвите от COVID-19 – 131 души в рамките само на един ден. Отминалата седмица пък бе най-смъртоносната дотук с почти 460 жертви. Този брой е изключително висок за държава с под 7 млн. население, но за жалост не е неочакван – предвид непрекъснатия и почти безконтролен ръст на случаите на зараза в страната, за съжаление, тази тенденция ще продължи“, пише „Капитал“.

Официалните жертви на вируса обаче са само част от картината – всъщност около една трета от нея. Още по-тревожни данни разкрива статистиката на НСИ за общия брой на смъртните случаи по седмици в страната тази година. Те показват остър ръст на починалите след средата на октомври спрямо средните стойности от последните пет години, като първата седмица на ноември (последната обхваната от статистиката) е втората най-смъртоносна въобще от началото на 2015 г. досега, посочва изданието.

Данните за втората половина на октомври и началото на ноември разкриват прогресиращи двуцифрени ръстове на починалите спрямо средното за последните пет години, като увеличението през първата седмица на ноември надхвърля 53% на годишна база.

През октомври броят на починалите започва видимо да расте в почти цялата страна, като повечето области отбелязват увеличение между 15-25%, а през първата седмица на ноември то надхвърля и 50% за повечето региони. Част от водещите области по ръст на починалите не са изненада – Благоевград например е сред тези, в които епидемията се разгоря най-рано. Търговище, която пък бе първата област, влязла в червената зона по заболеваемост и няколко седмици поддържаше рекордни за България нива, също логично е на челните места.

Изненада обаче са Разград, която в началото на ноември излиза начело по починали с почти 160% ръст спрямо същата седмица на предходната година, както и Кърджали. Двете области досега не са попадали във фокуса на медиите заради много случаи на коронавирус. Всъщност, и до момента Кърджали остава една от областите с най-ниска заболеваемост в страната (малко над 220 случая на 100 хил. към 10 ноември).

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0