Кърджали като Мадрид и Париж онлайн, но… кърджалийци не участват в обществени обсъждания

Кърджали като Мадрид и Париж онлайн, но… кърджалийци не участват в обществени обсъждания

Кърджали е първата община в България, която вече има собствена онлайн платформа за обществени консултации „Кърджали за теб”, на базата на платформата

Кърджали е първата община в България, която вече има собствена онлайн платформа за обществени консултации „Кърджали за теб”, на базата на платформата „Консул”. Тя се ползва в над 30 държави в целия свят, от над 170 институции, организации, университети, общини, министерства и т.н. Това е инструмент, чрез който граждани и институции могат заедно да обсъждат местни проблеми, предложения за проекти или наредби. По този начин се подобрява комуникацията и диалога.

Това стана ясно на общественото обсъждане на проект на Наредба за провеждане на обществени консултации на община Кърджали.

В обсъждането участваха и Сезгин Бекир, инициатор на провеждането му и част от екипа подготвил проекта на Наредбата, Председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, заместник-кмета Тунджай Шюкрю и секретарят на общинската администрация Себахатин Риза.

Независимо от това, че всички важни проекти и решения на Община Кърджали се публикуват на електронната страница на общината, както и че се провеждат обществени обсъждания, обратната връзка с гражданите не е удовлетворителна, стана ясно по време на обсъждането. „Това налага и търсенето на нови форми за обмяна на мнения и активизиране на гражданското участие. Такава възможност ще даде и новата наредба за провеждане на обществени консултации от община Кърджали”, посочи секретарят на общината.

За философията и ползата от Наредбата говори и Сезгин Бекир. По думите му благодарение на проекта, който се реализира чрез платформата „Кърджали за теб”, Община Кърджали е първата в България, която се нареди до общини като Мадрид, Париж, Ню Йорк. „Това са общини, които използват платформата „Консул”, която при нас е „Кърджали за теб” и по този начин осъществяват виртуален вход за своите граждани към процесите в общинската администрация”, каза Бекир. Според него платформата на първо място ще улесни максимално много работата на общинската администрация по отношение на консултиране на най-различни нормативни документи, политики, планове и стратегии, които по закон трябва да бъдат консултирани. „Целта на наредбата и въвеждането на платформата е комуникацията между администрацията и гражданите да върви двустранно”, подчерта Сезгин Бекир.

Основен въпрос, който се очерта след представянето на платформата бе как гражданите да бъдат мотивирани в своите активности, използвайки платформата „Кърджали за теб”, където ще намерят място всички проекти за решения и по този начин да участват активно във управлението на общината по важни за нея въпроси.

Стана ясно, че проект на Наредба за провеждане на обществени консултации от община Кърджали ще бъде основен акцент в заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 17 септември.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0