Кърджали в Топ 5 на областите с най-ниска застраховка „Гражданска отговорност“

Кърджали в Топ 5 на областите с най-ниска застраховка „Гражданска отговорност“

Шофьорите до 25 г. плащат най-много   Перник, Добрич и още 6 области в Западна и Североизточна България са с най-висока средна цена на застраховката

Шофьорите до 25 г. плащат най-много

 

Перник, Добрич и още 6 области в Западна и Североизточна България са с най-висока средна цена на застраховката „Гражданска отговорност“, а Кърджали е сред областите, в които водачите на МПС плащат най-малко.

Това става ясно от анализ на платформата 24ins.bg, обобщен от всекидневника „Телеграф“.

Най-висока цена – малко по-висока дори и от София, плащат водачите на автомобили с регистрационни номера ТХ, Е, РК, ВН, КН, М, ВР и СС. Те съответстват на областите Добрич, Благоевград, Перник, Видин, Кюстендил, Монтана, Враца и Силистра. Средната цена на „Гражданската“ за регистрираните там автомобили е най-високата у нас – 351,72 лева по данни за юли.

В София, където обаче трафикът е най-натоварен, средната цена е с няколко стотинки по-ниска – 351,64 лева. На трето място по скъпотия са Пловдив и Варна, със средна стойност на застраховката 332,07 лева. Областите Пазарджик, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Плевен, Сливен, Русе, Търговище, Разград и Шумен са на четвърто място с цена 316,32 лева. Най-ниска застраховка плащат собствениците на автомобили от Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и София-област. Там средната цена на полицата е 308,03 лева.

Застрахователните компании определят цените на база развитието на риска в съответните региони – данните за броя на пътнотранспортните произшествия и причинените имуществени и неимуществени вреди, коментира пред „Телеграф“ Юри Копач, член на УС и изп. директор „Търговска мрежа и продажби“ на „Дженерали Застраховане“. „Всеки застраховател сам за себе си районира страната. В даден район може да е по-евтино, защото там има по-малко ПТП с имуществени вреди. В други райони пък населението пътува много в чужбина, имуществените вреди са по-малки, но неимуществените са по-сериозни“, казва Копач. Специално за Перник фактор е близостта му до София и това, че много перничани работят и пътуват всеки ден до столицата. Това е предпоставка за повече ПТП с имуществени вреди. Неимуществените пък са високи там, където местното население пътува много в чужбина, защото обезщетенията, които се присъждат зад граница, особено в Италия, са много сериозни като сума.

Междувременно продължава тенденцията за ръст на средната цена на „Гражданската отговорност“ у нас. Стойността на застраховката с настъпването на пандемията тръгна надолу, но с разхлабването на мерките отново пое нагоре от началото на тази година и вече изпреварва нивото от юли 2020-а, пише „Монитор“.

За сравнение през юли миналата година средната цена на „Гражданската“ е била 314,88 лева по данни на портала. От януари, когато стойността е била паднала до средно 295 лева, цената тръгва стабилно нагоре с по-отчетлив скок през летните месеци, за да стигне през юли т.г. 331,92 лева. Това е по-високо дори от времето преди пандемията, когато стойността е била 328,87 лева.

„С настъпването на пандемията движението се ограничи, пътно-транспортните произшествия намаляха, а оттам намаляха и щетите. Сега хората пак изкараха автомобилите си и тръгнаха по почивки“, коментира Юри Копач. Той обаче не смята, че цената ще продължи да се вдига.

Средното увеличение за едногодишния период – от юли 2020 до юли 2021, е с 5,41%. Най-голям ръст се отчита за водачите на МПС на възраст над 45 г. – с 5,62%, за автомобили с кубатура до 1600 см³ – с 6,03%, и за колите с регистрация в София – с 6,49%.

Освен района, където е регистрирана колата, друг фактор за цената е възрастта на водача. Най-скъпа „Гражданска“ плащат шофьорите до 25 г. Средната цена за тях за юли 2021 г. е 440,83 лева, като тя се качва с 5,48% спрямо година по-рано. Когато водачът на автомобила е на възраст под 25 г., се счита, че той е по-рисков спрямо останалите на пътя от другите възрастови групи. Една от причините за това е, че тези водачи нямат достатъчно шофьорски стаж. Най-евтината „Гражданска“ пък плащат водачите над 45 г. За юли 2021 средната цена за тях е 278,26 лева. Тя се вдига с 5,62% на едногодишна база, като през юли е била 263,45 лева. Към момента най-ниската цена на застраховката е 209,80 лева, а най-високата 1095,73 лева.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0