Кърджалийски актьори с проект за дигитален театър

Кърджалийски актьори с проект за дигитален театър

Европейска театрална платформа започва работа от началото на декември до март догодина, за да разработи грантова програма за подпомаган

Европейска театрална платформа започва работа от началото на декември до март догодина, за да разработи грантова програма за подпомагане членовете на Европейската театрална конвенция (ЕТС). Това стана ясно след приключване на поредната международна конференция на мрежата от 42 обществени театъра от над 25 страни, сред които и кърджалийският.

Платформата е направление за финансиране на програма „Творческа Европа” на Европейската комисия. Задачата ѝ е да разработи схема, по която ще се разпределят грантовете. Ежегодно ще бъдат отпускани 625 хил. евро на принципа 80/20 процента, където по-голямата част ще идва от Еврокомисията чрез ЕТС, а по-малката ще е съфинансиране от съответния театър. Идеята е театралното изкуство да достига до публиката си по различни пътища. Ще се търсят начини за увеличаване на възможностите за пряк контакт. Ще бъде създадена мрежа от театри чрез копродукции, като целта е увеличаване на територията на изява, а не само в собствените театри. В проектите ще могат да бъдат привличани за партньорство не само членове на ЕТС. Фокусът ще бъде върху създателите на театрален продукт – актьори и постановъчен екип, а също и върху самите спектакли. Кърджалийският театър подаде първата си заявка за включване в програмата с проект, свързан с дигиталния театър.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0