Кърджалийска фирма е №1 в списък „Опростени данъци за 10 млрд. лева“!

Близо 10 милиарда лева дългове е опростила Националната агенция по приходите (НАП) на определени лица за последните 4 години, като номе

Близо 10 милиарда лева дългове е опростила Националната агенция по приходите (НАП) на определени лица за последните 4 години, като номер 1 в дългия списък е кърджалийска фирма.

От НАП обявиха фирмите, които са с най-големи дългове към държавата. Финансовият министър Асен Василев бе обещал по-рано да оповести дружествата, които не са плащали данъци.

Номер едно със 161 584 783,50 лева, които трябва да плати на държавната хазна, е фирма „Корина БГ”. Тя е регистрирана на ул. „Мара Михайлова“ 22 в Кърджали.

Както вече 24rodopi.com писа, фирмата фигурираше във всички списъци на НАП с фирмите, които имат неуредени данъчни и осигурителни задължения в общ размер над 5000 лв., които са изцяло необезпечени или обезпечението им не покрива дълга в пълен размер. Справка в Търговския регистър показва, че „Корина БГ“ е акционерно дружество, а неин представител е Петър Николов Петров, който е и част от директорския борд. Там са още Марийка Василева Атанасова и „Фортуна Трейд” ЕООД. Фирма „Фортуна Трейд” е едноличен собственик на капитала на „Корина БГ”, като едноличен собственик на капитала на „Фортуна Трейд” е Християн Тодоров Балканджиев. Името на „Корина БГ” присъства в решение за осъдителна присъда – заради издаване на фалшиви фактури при продажба на рапица и данъчна измама за 124 300 лева.

Справка в Търговския регистър показва, че въпросният Християн Балканджиев участва като управител, представител, член на директорския борд или едноличен собственик на капитала в още 6 фирми. Още първата – „Трейд – Консулт 2009” ЕООД, присъства в списъка на НАП с 444 100 лева задължения към фиска. Друга фирма, на която е управител – „Фортуна Комерс” ЕООД, е със „само” 267 364 лева

 Длъжник номер две е „Партнер Лизинг” АД – със 72 448 180,17 лева дългове, пише „Актуално“. Дружеството, чиято регистрация е в София, влиза в списъка през 2020 година, като има наложен запор – в полза на „Ив Трейд Къмпани” ЕООД. Съветът на директорите на втория най-голям известен бизнес длъжник в България се състои от Гюнайдън Расим Рамадан, който е и представител на дружеството, но в това си качество е с прекратени правомощия, както и Добромир Василев Донев и Станислав Петров Паунов, който също е с прекратени правомощия като директор. Третият най-голям длъжник на хазната в списъка е „Пинот Трейдинг” ЕООД, като отново отговорната данъчна дирекция е в Пловдив, защото фирмата е регистрирана в Пловдив.

Фирма „1020648 В.С.“ ООД е едноличен собственик на капитала – фирмата е чуждестранна, със собственост в Канада. Управител е Атанас Михайлов Михайлов, съдружници са били Милена Георгиева Михайлова и Кристиан Георгиев Димитров, но от 2016 година официално излизат от фирмата.

Нито едно от тези имена не е сред особено познатите на обществото, но има и такива, които са много известни. В списъка е „Кремиковци” – на шесто място, с 49 087 140,23 лева дълг, а ТЕЦ „Брикел” е с 42 870 956,04 лева дълг, като влиза в списъка от 1 януари, 2020 година, за разлика от „Кремиковци”, което е там още преди 2011 година. „Брикел” е свързван с Христо Ковачки, но официално собственик според Търговския регистър е британската фирма „Бакар Лимитид”.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0