Къде в неделя се продават най-много кебапчета? В кметското село Мост! (снимки)

Къде в неделя се продават най-много кебапчета? В кметското село Мост! (снимки)

-Питайте ни къде в неделя се продават най-много кюфтета и кебапчета? -Е, питаме ви? -В кметското село Мост! Първият въпрос е от скараджия, който отран


-Питайте ни къде в неделя се продават най-много кюфтета и кебапчета?

-Е, питаме ви?

-В кметското село Мост!

Първият въпрос е от скараджия, който отрано е заел позиция в кърджалийското село Мост, където се провежда традиционният неделен пазар. Зареден е за поредния „оборотен подвиг“.

„Знаете, че от Мост е кметът на Кърджали г-н Хасан Азис, нали?“, пак с питанка ни информира един от многото майстори на скарата на тържището, позиционирано край пътя Хасково-Мост-Кърджали. И преди да е получил отговор, информира: „Днес има 6 големи скари и 3 малки. На две места пък се правят чевермета и пилета на жар. Вече е краят на лятото, а с настъпването на есента хората, които идват на пазар стават повече. Свършва работата на полето, време е човек да си направи кефа“.

Неделният пазар в село Мост е от най-посещаваните в Източните Родопи.

Един от търговците на зеленчуци ни обяснява, че на това място е имало пазар и преди век, но никой не знае точно от коя година е алъш-веришът на „истински стоки и храни“, както казват търговците тук. Вметва, че на тържището в Мост прекупвачи няма, стоката е от самите производители.

„От 1985 година идвам тук всяка неделя, с редки изключения. За около 8 часа край пътя става нещо като търговска улица, по която преминават стотици, но бумът ще е в началото на октомври, когато ще е приключила селскостопанската година. Елате тогава“, казва кърджалиецът Расим.

„Сутрин рано първо ние, търговците, заемаме местата си. Калабалъкът тръгва след 9.00 часа. Не само хората от Мост и околните села са тук, идват и от Кърджали, от Стамболово, от хасковски села. Много кърджалийци, които отиват на пазар в Димитровград, се връщат през Мост, за да хапнат чеверме“, обяснява бай Ахмед.

Ако ще пишете, задължително да посочите – на пазара в Мост има от игла до конец, абе, направо – от игла до най-вкусните кюфтета в Родопите, допълва той.

На снимките: Малко след 8.00 часа на 5 септември, село Мост се събужда с пазарско настроение

Рафет Али, 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0