Крумовград става столица на шахмата!

Крумовград става столица на шахмата!

Хотел "Дивна" в Крумовград вече е готов за открития бърз турнир по шахмат, който ще се проведе в събота от 9.00 часа. Както 24rodopi.com вече п

Хотел „Дивна“ в Крумовград вече е готов за открития бърз турнир по шахмат, който ще се проведе в събота от 9.00 часа.

Както 24rodopi.com вече писа организатор на проявата, която е на път да бие по популярност най-престижния шахматен турнир в България – „Оупън Трингов“,  е шахматен клуб „Арда“-Кърджали съвместно с Българската федерация по шахмат и с финансовата подкрепа на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“.

Гросмайстор Кирил Георгиев, който достигна до 1/32 финалите на Световната шахматна купа в Сочи сред конкуренция от 203-те най-добри шахматисти на планетата, няма да пристигне в Крумовград поради заболяване. Той бе и големият фаворит за титлата. Но сред регистриралите се до момента 99 състезатели потвърждават участие гросмайсторите Александър Делчев и Адриана Николова, международните майстори Спас Кожухаров, Мартин Петров, Веселин Пантев, Сашо Николов, Любомир Данов, Димитър Мархолев, световният шампион за студенти от 1990 година Димитър Трифонов от Кърджали, ФИДЕ-майсторите Георги Филев и Цветан Стоянов.


Атрактивният награден фонд на състезанието от 2 300 лева е уникален за българските условия особено в момент, в който  българската федерация по шахмат се тресе от скандали.

Главен съдия на турнира, в който участниците ще премерят сили в 9 кръга по швейцарската система с контрола за игра 15 минути на състезател и 5 секунди добавено време на ход, е Илияна Полендакова, която е с международен съдийски лиценз, а постиженията на участниците ще бъдат отразени в архивите на световната шахматна федерация ФИДЕ, като турнирът е валиден за международно ЕЛО.

Наградата за победителя е купа и 800 лева. Предвидени са и  парични награди до 8-мо място: 500 лева за класиралия се на второ място, 300 лева за трето място, 150 лева за четвърто място, 100 лева за пето място  и по 50 лева от шесто до осмо място. Има и специални награди по 50 лева: за първо място при сеньори над 55 години, за първо място при състезатели с рейтинг до 2000 ЕЛО, за първо място за неградирани състезатели и първо място за местни състезатели.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0