КРИБ-Кърджали: Искаме да участваме на българо-турските бизнес форуми

КРИБ-Кърджали: Искаме да участваме на българо-турските бизнес форуми

Представители на компаниите-членове на КРИБ-Кърджали настояват да вземат участие в подготвяната през есента смесена българо-турска

Представители на компаниите-членове на КРИБ-Кърджали настояват да вземат участие в подготвяната през есента смесена българо-турска комисия, съобщиха от структурата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците.
Форумът бе договорен по време на среща между министъра на икономиката Лъчезар Борисов и турския посланик Айлин Секизкьок.
От КРИБ изразяват категоричната си готовност да вземат участие в това значимо събитие, както и в двустранни бизнес-срещи с представители на турския бизнес, което да създаде нови възможности за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни. Желанието на Конфедерацията е изложено в писмо до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Бойко Таков.
„Географската близост и потенциалът на пазарите между България и Турция предопределят високата активност между българските и турските фирми.
Организирането и провеждането на различни събития като Българо-турски бизнес форуми, посещение на международни изложения в двете страни, регулярни двустранни бизнес-срещи и други значими участия ще бъде предпоставка за интензивно и мащабно развитие на отношенията между България и Турция“, коментира председателят на КРИБ-Кърджали д-р Фахри Идриз.
За първото тримесечие на тази година Турция е на пето място в българския износ с дял от 6.6% /след Германия, Румъния, Италия и Гърция/ и на пето място във вноса с дял 6.4% /след Германия, Русия, Румъния и Италия/, стокообменът е бил за 993.6 млн. евро, което означава спад от 5.2% спрямо същия период на миналата година, заради пандемията. 
Както е известно южната ни съседка е сред приоритетните туристически пазари и партньори на страната ни. През миналата година общият брой на туристическите посещения от Турция е близо 649 хиляди. Тя е топ дестинация и за българските граждани. През първото тримесечие на 2020 г. Турция е на първо място по брой пътувания на български граждани. Общо 244 489 туристи са посетили южната ни съседка. В същото време 143 988 граждани от Турция са били на посещение у нас. Интересът на турските туристи към България продължава да е много голям, те добре познават страната и искат да я посещават повече, категорична е и посланик Н.Пр. Айлин Секизкьок  при наскоро проведената среща с министъра на туризма Марияна Николова.
По време на разговорите между министъра на икономиката Лъчезар Борисов и турския посланик Н.Пр. Айлин Секизкьок основен акцент е поставен върху засилване на търговско-икономическите взаимоотношения и смекчаване последствията от COVID-19. Двете страни са единодушни, че въпреки спада в търговските взаимоотношения за първото и второто полугодие, данните не са притеснителни и България и Турция продължават да се радват на активно икономическо сътрудничество.
На снимката: Фахри Идриз (вдясно) с генералния консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: