Край чудодейната вода останаха само… „дрехите с болежките“(снимки)

Край чудодейната вода останаха само… „дрехите с болежките“(снимки)

Стотици посетиха Дамбалъ в нощта срещу 6 май, когато според поверието водата от извора става чудодейна. На следващия ден останаха…

Стотици посетиха Дамбалъ в нощта срещу 6 май, когато според поверието водата от извора става чудодейна. На следващия ден останаха… дрехите на потопилите се за изцерение хора.

„Това е традиция от години. Хората смятат, че като оставят дрехите си, болестта също остава с тях. Тази година обаче са необичайно много.

Пуска се монета в коритото на чешмата, оставя се част от дреха по клоните на съседните дървета. По изгрев слънце мястото се напуска. За да има ефект се препоръчва 3 години подред мястото да се посещава и да се изпълнява ритуала“, коментираха за 24rodopi.com хора, посещаващи местността.


„Нямаше как да забраним на хората да се качат на Дамбалъ. Те идват веднъж в годината с надежда за изцерение. Създадохме добра организация и смятам, че успяхме да предотвратим огромното струпване на хора и блъсканица около извора. Изказвам специални благодарности на служителите на полицейското управление в Момчилград, които прекараха на Дамбалъ часове и имат голям принос за добрата организация”, заяви пък кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, която също прекара част от нощта край извора в нощта срещу Гергьовден.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0