Край на разследването за отстрела на „белгиеца“ Ултрон

Край на разследването за отстрела на „белгиеца“ Ултрон

Прокуратурата спря разследването за отстрела на защитения черен лешояд Ултрон, повече от година след стартирането на наказателното производств

Прокуратурата спря разследването за отстрела на защитения черен лешояд Ултрон, повече от година след стартирането на наказателното производство. Извършителят не е открит.

Припомняме, че бракониерското деяние бе извършено на 27-28 март м.г. в района на чернооченското село Йончево. Според данни от сателитен предавател птицата е застреляна на територията на държавното ловно стопанство „Женда“.

Лешоядът, който бе дарен на България от белгийски зоопарк през 2019 г., се е връщал у нас след зимуване в гръцката част на Източните Родопи, в района на Национален парк „Дадя“, където се намира и единствената естествена колония на вида на Балканите. През цялото време поведението му и движението му е проследявано от сателитния предавател, който дава сигнал, че птицата е в беда.

Открита окървавена в мъглата, за живота ѝ започват да се борят дни наред ветеринарни специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Ултрон обаче не оцелява и умира преди да навърши година.

От сдружението „Зелени Балкани“ оспориха решението на прокуратурата в съда. Магистратите в Кърджали обаче отхвърлиха жалбата. Според Наказателния кодекс постановлението на прокурор за спиране на наказателното производство може да се обжалва от обвиняемия, пострадалия или неговите наследници. Сдружението обаче не попада сред кръга на лицата, имащи това право.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0