Коя партия с "колко пълна торба" влиза в Избори`2021!?

Коя партия с "колко пълна торба" влиза в Избори`2021!?

Сметки в партийни тефтери, а какво става с 20 000 гласа „студен ковид резерв“?!   Колко висока ще е избирателната ак


Сметки в партийни тефтери, а какво става с 20 000 гласа „студен ковид резерв“?!

 

Колко висока ще е избирателната активност на парламентарните избори на 4 април е трудно да се каже. В последните 2-3 месеца българската социология се държи като сбор от изпълнители на поръчки на обща хранилка, и е категорична, че малко хора ще отидат да гласуват за 45-ото Народно събрание.

Ако приемем, че този път социолозите ще познаят, следва да отбележим, че в 9-и Кърджалийски многомандатен избирателен район ще гласуват доста под 80 хиляди души, при положение, че бюлетините ще бъдат 270 000.

На парламентарните избори през март 2017 година за вота в 7-те кърджалийски общини бяха отпечатани 288 923 бюлетини, но бяха използвани 90 707. Важна вметка:  Голяма част от присъстващите в избирателните списъци са в чужбина, но и немалко реално живеещи в региона се отказаха от правото си на избор на народни представители. Всъщност и това бе изключително висока избирателна активност. При 150 000 души население в областта, от които около 30 000 под 18 години. На база изчисления по списъци обаче, на пръв поглед, ентусиазмът пред урните изглежда трагичен. Но реалностите са други.


70-80 хиляди ще гласуват на 4 април в 9-и Кърджалийски избирателен район! Най-вероятно.

Но „кошниците“ на партиите и коалициите, които се пресягат към 5-те мандата в Кърджали, са по-пълни. Ако сборуваме прогнозите на играчите, ще се окаже, че се очаква в неделя да има дълги опашки пред секционните избирателни комисии, а в урните да бъдат пуснати над 100 000 бюлетини.


На последните местни избори ДПС спечели общо в 7-те общини близо 50 000 гласа. На парламентарния вот през 2017-та за партията гласуваха 38 940 души, но противниците от ДОСТ получиха подкрепа от 18 718.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ очаква от своите в Кърджалийско да подобрят постижението си от местните избори от есента на 2019-та с 10 % ръст. Т.е., да спечелят 55 000 гласа и 4 от 5-те мандата.

Твърде много хора напуснаха региона в последните години. Реално, ако ДПС получи подкрепата на 43 000 души, това ще бъде много добър резултат и 3 спечелени мандата. 4-тият зависи от това колко души от Турция ще си дойдат в родния край, и, разбира се, от избирателната активност.


ГЕРБ спечели 14 000 гласа на местните избори и ако повтори този резултат, той би бил отличен. Изгонени от ДПС, начело с бившия земеделски министър Мехмед Дикме от ардинското село Диамандово, се снимаха в началото на кампанията с Бойко Борисов и обещаха да работят за ГЕРБ, но реалностите са такива, че едва ли управляващата партия ще види файда от такава помощ, дори може да загуби. 14 001-ият глас ще бъде на Дикме. Ако изгонените имат някакво влияние, трябва да търят изражението в числа от 14-те хиляди нагоре.

Проблем за ПП ГЕРБ са формациите „Има такъв народ“ и „Републиканци за България“, които ще „късат“ от нея.

14 148 гласа спечели ГЕРБ в област Кърджали на парламентарния вот през 2017-та.

ГЕРБ би спечелила мандат и дори да падне до 10 000 гласа.


БСП имаше 8 409 гласа преди 4 години и спечелен мандат в Кърджали, но до май 2019-та, когато се проведоха изборите за европейски парламент, те се „стопиха“ до 4 598. Около 4 000 бяха и на местните избори.

За да има пак депутат от Кърджали, БСП трябва поне да повтори резултата от 2017-та и да не допусне да бъде изпреварена от „Има такъв народ“, както и, разбира се, от Турция да не дойдат над 7 000 изселници с нагласата да гласуват за ДПС.


„Има такъв народ“ ще бъде поне 4-та сила в Кърджалийско. За да спечели мандат тук, партията на Слави Трифонов не трябва да разчита само на традиционно пасивните избиратели, но и да „открадне“ възможно най-много от другите политически играчи.

Ако на изборите са те възприели като „месия“ или „антисистемен играч“, в Кърджали можеш да разчитат без кампания на около 3 000 души! Това сочи традицията и извънпартийният анализ на изборните постижения. Веселин Марешки дори спечели повече, но после бързо се срина, а и немалка част от този вид избиратели също напуснаха региона.

Самите активисти на „Има такъв народ“ пресмятат, че вече са на 5 500 гласа и активно работят за мандат.


„Републиканци за България“ са интересни. Партията се ръководи от Цветан Цветанов, който познава всяка една стуктура на ГЕРБ в Кърджалийско, а водач на листата е бившият областен управител Илия Илиев. Тук са и бивши лидери на ДОСТ.


Другите партии и коалиции или са „олимпийци“ – просто участват, или са обещали някоя кърджалийска „стотица“, а защо не и „хилядарка“ за националния резултат на формацията.


Неизвестните са доста. Колко хора ще се уплашат от високите цифри на ковид-заразени, което е и база за социологическите анализи „ниска избирателна активност“. Агенциите обаче упорито внушават „предопределеност“ на вота, което също помага за секване на електоралния ентусиазъм. Стар номер, от десетилетия. Друго, което се забравя, е ефектът на бумеранга. Фазите след връхлитаща заплаха минават през отричане, страх и гняв към продуцента на страха. След година пандемия в коя фаза е обществото? Гласът на недоволството, фалирали бизнеси, стотици безработни е някак пренебрегван.

Какво ли ще се случи при 20 000 на ядосаните, глада и дори гнева към страха, които стоят в „студен резерв“?

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0