Коронавирус+: Текстилната индустрия започва ударно производство на непромокаеми маски и предпазно облекло

Коронавирус+: Текстилната индустрия започва ударно производство на непромокаеми маски и предпазно облекло

Българската текстилна индустрия започва ударно производство на непромокаеми маски и предпазно облекло за многократна употреба, като

Българската текстилна индустрия започва ударно производство на непромокаеми маски и предпазно облекло за многократна употреба, като трудът и материалите ще бъда заплатени от Министерството на здравеопазването. Това е новината от срещата на премиера Борис Борисов с производителите на текстил, състояла се в Министерския съвет.
„Трябва ни водонепромокаемо облекло. Това е заданието. Облеклото, което можем да произведем и шевовете трябва да са обезопасени, максимално бързо да се направи модел, кройка. Не става въпрос за печалби. Трябва да проявим патриотизъм и да покажем, че можем да се обединим в борбата с вируса“, обяви Борисов по време на срещата.
Временно България спира износа на текстил, докато не задоволи нуждите у нас за предпазване на медицински персонал и граничарите.
„Хубавото на облеклото е, че може да се пере, дезинфекцира. Да покажем, че фабриките ни не са само за ишлеме“, каза премиерът.
„Хората не знаят за какво се използват маските. Маските са няколко вида. Едните са медицинска за еднократна употреба. В момента у нас има надали повече от 100 хил. Така че тях ги забравяме. Другата е масова маска клас I и задържа частици до 5 микрона. Още не е измерен вируса, но се очаква да е 0,3 микрона. Тоест няма да можем да се предпазим с нито една маска. Друг тип маски не са медицински. Там където се образува плътен прах. Друг тип маска е за многократна употреба има клапан и става и за малки деца. От утре започваме да ги произвеждаме“, обяви Бисер Шарков – производител на медицински текстил.
„Българските производители на санитарни маски и защитни облекла са се ангажирали да работят без печалба или с минималните до 10 на сто докато изпълняват форсмажорната поръчка на държавата“, съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на икономиката Емил Караниколов.
Той не се ангажира с финансови разчети като направи уговорката, че международната цена на платовете за защитно облекло скача ежечасно.
Както вече 24rodopi.com писа, шивашки цехове са решили проблема с дефицита на медицински маски, предприемайки собствено производство. От около десетина дни фирми от бранша са започнали да шият предпазни средства
В кариерата си не съм виждал нищо по-страшно от КОВИД-19. Това заяви в предаване на британската тв водещият вирусолог д-р Ричард Хачет, на когото е поверено разработването на ваксина.
“Няма да е луда аналогията с Втората световна война. И СЗО използва този термин – като на война. Това добре описва способностите на този вирус”, казва Хачет, който е работил върху ебола, SARS и MERS, но за първи път се сблъсква с нещо толкова опасно. “Това е така, защото КОВИД-19 съчетава изключителна заразност и висока смъртност”, казва лекарят. Други британски медици обявиха, че пикът на епидемията ще е около Великден.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1