Коронавирус паника, коронавирус пазаруване!

Коронавирус паника, коронавирус пазаруване!

Спиртът, маските, дезинфектиращи кърпички на алкохолна основа, ръкавици за еднократна употреба-всички тези продукти вече са кът в ро

Спиртът, маските, дезинфектиращи кърпички на алкохолна основа, ръкавици за еднократна употреба-всички тези продукти вече са кът в родопските аптеки. Масовата паника относно появата в страната на коронавирус вдигна рязко хигиенната летва на жителите на региона, които опразниха фармацевтичните обекти.
„Кърпички и маски се намират най-трудно. Същото се наблюдава вече и със спирта и ръкавиците. Хората просто се зареждат, за да са подготвени. Хигиената е най-важно профилактично средство срещу вирусните заболявания“, коментираха служители в аптеки в Кърджали.
Прави впечатление обаче и друго – заплахата от коронавирус увеличи и продажбите на алкохол. В социалните мрежи упорито се твърди, че редовно употребяващите високоградусови течности са по-добре защитени от вирусни бактерии.
В същото време се наблюдава и масово запасяване с дълготрайни хранителни продукти.
Производители на брашно от региона поясниха, че поръчките им от страна на големи хранителни вериги са се увеличили.

Трябва ли да се носят маски?
Ефективността от носенето на хирургични маски за предпазване от заразяване е спорна, категорични са специалистите. У нас също се препоръчва носенето на такава за предпазване от заразяване с респираторни заболявания. Сред препоръките на Световната здравна организация обаче не попада носенето на маска.
Според експерти, това е така, защото те са последната бариера срещу попадането на болестотворни микроорганизми около устата, носа и очите.
Честото миене на ръцете и избягването на болни хора е много по-важно от носенето на маска, отбелязват специалистите.
Често хората не ги използват правилно и освен че това обезсмисля носенето им, може да ги направи дори опасни. „Много хора ще си сложат ръката под маската, за да си почешат носа и така под маската ще попаднат вируси и бактерии. Или ще си свалят маската, за да говорят по телефона“, обяснява лекар. Маските трябва да се сменят често. В противен случай те стават подходяща среда за развитие на бактерии и вируси.

Болният, а не здравият човек трябва да бъде с маска!

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0