Коронавирусът+: Тръмп забрани влизането в САЩ "от Европа" за 30 дни

Коронавирусът+: Тръмп забрани влизането в САЩ "от Европа" за 30 дни

Президентът Доналд Тръмп изненадващо обяви, че забранява за 30 дни влизането в САЩ на всички чужденци от Европа, за да защити страна

Президентът Доналд Тръмп изненадващо обяви, че забранява за 30 дни влизането в САЩ на всички чужденци от Европа, за да защити страната от епидемията от коронаирус. По думите му се прави изключение за Великобритания, а Европейският съюз „се провали в предприемането на същите предпазни мерки“ като САЩ.
Освен това се замразява допускането на „огромен размер от търговски стоки и товари“ от Европа в САЩ, допълни той. Но минути по-късно той разясни в „Туитър“, че „търговията по никакъв начин няма да бъде засегната“ и „ограниченията спират хора, а не стоки“, пише „Дневник“.
Тръмп обяви и отпускането на милиарди долари за дребния бизнес и призова Конгреса да одобри данъчни облекчения в опит да намали щетите за икономиката.
Думите му създадоха объркване какво точно има предвид президентът под „Европа“. Но малко по-късно вътрешното министерство публикува съобщение за съдържанието на т.нар. президентска прокламация.
В нея се пояснява, че мярката засяга всички, които не са американски граждани и техните най-близки, тези с право на постоянно пребиваване и определена специално описана категория, които 14 дни преди да се появят на границата на САЩ са били в страните от Шенгенската зона.
След това изрично се изброяват тези 26 държави, сред които не са България, Румъния, Хърватия, Ирландия, Обединеното кралство и Кипър. Това би трябвало да означава, че ограничението не действа за български граждани, стига през последните две седмици да не са били в някоя от шенгенските държави. Едно кратко прескачане до Гърция или транзитно преминаване на българин през шенгенската зона – в нея са и държави извън ЕС като Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн – означава, че попада под забраната.
В речта си от Овалния кабинет в Белия дом президентът обяви, че мярката влиза в сила от полунощ в петък.
Секретарят по вътрешна сигурност Чад Уолф уточни по-късно, че в следващите 48 часа ще преприеме мерки, с които американските граждани, посещавали Шенген, да влизат в страната само през определени летища, на които ще бъдат въведени подсилени мерки за контрол. Новият режим е същият като забраната, наложена през януари и февруари за пътувалите до Китай или Иран, уточнява той.
В САЩ официално са регистрирани 1135 заразени и 38 смъртни случая. В ЕС заразените и починалите са в пъти повече, като само Италия обяви късно в сряда, че починалите са почти 830, а заразените – над 12 хиляди. В изключените от ограничението държави, включително България, има регистрирани случаи, включително смъртни.
Ник Браянт, нюйоркският кореспондент на Би Би Си, коментира, че е забележително, че за решението на Тръмп не са били информирани европейските посланици, американските авиокомпании и тези с полети до САЩ и дори служители на администрацията му.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: