Коронавирусът +: Правителството забрани събирания на хора на закрито

Коронавирусът +: Правителството забрани събирания на хора на закрито

Внасяме от Турция 50 000 маски и 100 000 защитни облекла. Борисов иска големите компании у нас за произведат 3 млн. маски Събирания

Внасяме от Турция 50 000 маски и 100 000 защитни облекла. Борисов иска големите компании у нас за произведат 3 млн. маски

Събирания на хора на закрито – в театри, кина, зали ще са забранени заради коронавируса. Това реши правителството на извънредно заседание, на което беше взет пакет от мерки.

Първата е въвеждането на специален режим на работа в болниците, където има установен коронавирус.
На следващо място е забранен износът на маски, защитни облекла заради коронавируса. Освен това МВР и ДАНС ще следят за спекула с тези стоки, сили за спекула и възникване на спекула.
Отменят се културни и обществени събития в цялата страна.
По предложение на Националния оперативен щаб спорните мероприятия ще се играят без публика.
Правителството даде разрешение да се подпише договор с Турция, за доставката на 50 хил. маски и 100 хил. облекла.
В 14 ч. Борисов е извикал представители на големите компании, които се занимават с производство на медицински материали. И обясни, че можем сами да си произведем 3 милиона маски.
„Трябва да дадем личен пример. Трябва да дадем личен пример и всеки от нас от днес нататък трябва да покаже как се спазват мерките за коронавируса. Сега банкетите за 8 март какво са, като почнат да танцуват, надали от 2 метра ще танцуват. Затова ги умоляваме. Снощи 1 часа като минах цяла София беше все едно ден. Групи, групи, нали и вие сте ги видели. И не бяха разтревожени хората, бяха весели. От друга страна по-добре да са весели, да са жизнени, отколкото да са паникьосани. Да ги окуражим и да продължат така“, каза премиерът Бойко Борисов.

Най-вежливите полицаи да бъдат изпратени да патрулират пред болниците със случаи на коронавирус и да насочват хората, които търсят помощ. Това поиска премиерът Бойко Борисов на извънредното заседание на правителството. По-рано бе решено МВР да подпомогне болниците, така че да се ограничи достъпът до тях само до неотложните случаи. Сега министър-председателят изтъкна изискванията си към полицейските патрули.

„Патрули по двама души – възможно най-вежливите. Те всички са вежливи, но най-вежливите, да обясняват на хората, да кажат най-човешки, не да се репчат“, препоръча той.

Има рисков контингент – чуждестранни работници от Италия, който се наблюдава и при симптоми дори за грипно заболяване, ще бъдат преглеждани и ако се наложи, изследвани за коронавирус, съобщи пред БНТ вицепремиерът Красимир Каракачанов, който е в Плевен за заседанието на кризисния щаб за коронавируса.
Премиерът Бойко Борисов е против спирането на достъпа до и от градовете в България с установен коронавирус.

„В много държави се въведе, но ми се струва излишно, ще се създаде много паника“, изтъкна премиерът и посочи, че хората трябва да бъдат предупредени „с метода на убеждението“ да ограничат максимално влизането и излизането от тези зони. „Молбата ми е към населението, ако е много краен случай, да предприемат ходене и да се вземат мерки за дезинфекция“, каза той на извънредното заседание на правителството.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0