Колко останахме? По едно жилище на двама родопчани!

Колко останахме? По едно жилище на двама родопчани!

По едно жилище се пада на близо двама души в Родопите. Това е изводът след анализ на последните данни на Националната статистика.

По едно жилище се пада на близо двама души в Родопите. Това е изводът след анализ на последните данни на Националната статистика.
Около 257 000 е населението на областите Кърджали и Смолян. Жилищата в двата региона пък са общо 142 857. Голям процент от тях обаче са празни, поради хилядите изселници и гурбетчии от региона, някои от които пребивават ог години зад граница заедно с целите си семейства. С около 20 000 души е намаляло населението на област Смолян в последните 10 години. Положителни или близки до нулата цифри отчита област Кърджали. Причините са във високата като средни нива за страната раждаемост, както и хилядите изселници от региона в   както и еднофамилни къщи в областния град и региона стоят празни, въпреки, че купувачи не липсват. Смолян пък е на другия полюс-слабо строителство както и интерес към покупко-продажба на недвижими имоти.

Турция, част от които избраха да се завърнат в последните години. В същото време мащабите на строителството отреждат също челни позиции на региона. Факт е обаче, че новите жилищни кооперации

Кърджали е на 4-то място в страната по брой на домовете с 6 и повече стаи, установи проверка на „Родопи voice“.
Както вече писахме, общо 10 465 са жилищата в областта с голяма квадратура. Едва 1 384 обаче са в градовете в областта, сочат данните на статистиците. Къщите с над 6 стаи са 9 081 в Кърджалийско.
По този показател областта бива изпреварвана единствено от Пловдив, Благоевград и столичния град.
Голяма част от смолянчани живеят в малки жилища. Това установи проверката ни за област Смолян. Най-много са тристайните домове в региона-20 781, следвани от двустайните жилища, които са 20 722, сочат последните данни на статистиците за Смолянско. Домовете с шест и повече стаи в областта са едва 3 776.
Общият брой на жилищата в Смолянско е 66 010, докато в Кърджалийско-76 847.
24rodopi.com


COMMENTS

WORDPRESS: 0