Кой е Дебрели Хасан от популярната песен "Мостът на Драма"?

"Мостът на Драма" (на турски "Drama köprüsü") е популярна турска народна песен от Източна Румелия. Тя е посветена на видния разбойник и

„Мостът на Драма“ (на турски „Drama köprüsü“) е популярна турска народна песен от Източна Румелия. Тя е посветена на видния разбойник и покровител на бедните Хасан Дебрели, който е живял в края на XIX век и началото на XX век в Дебър, Македония. Според легендата той е построил моста, който се намира близо до Драма, край село Никифорос (Нусретлѝ). Всъщност това е акведукт, който изглежда като мост.

Историята на Дебрели Хасан е подобна с тази на Кърджъ Али. Хасан е турски войник, който след скарване убива командира си, след което е осъден и затворен в затвора в Драма. По-късно Хасан бяга от затвора и се укрива в планините, където живее като „ешкия“ (хайдут, планински разбойник). Хасан Дебрели действа заедно със своя верен приятел и съратник с прякор „Кара кеди“ (Черният котарак) и с няколко смели младежи от околните села, способни да боравят с оръжие.

В планинските проходи, Дебрели Хасан причаква и напада пътуващи богати търговци, заможни чорбаджии и изедници на народа, като им ограбва стоката и парите. Четата на Дебрели най-често напада бирниците, които несправедливо вземат тежки данъци от обикновените хора. Нападенията се извършват в района на Серес, Драма, Кавала, Саръшабан (Хрисуполис), Искече (Ксанти), Гюмюрджина (Комотини) и др. Според някои сведения, с една част от заграбените средства, Хасан построява акведукта (Мостът на Драма), за който се пее в едноименната песен, а с останалата част от парите прави дарения и подпомага бедните.

В продължение на повече от 30-ина години, той и четата му остават незаловими от властите. Според едно предание, накрая властите го залавят, но по-късно той бива помилван от султана. А според друга версия, Хасан успява да се отърве от властите и да избяга в Егейска Турция. Как приключва неговата история не се знае с точност, но едно е сигурно – Дебрели Хасан спечелва сърцата на румелийските турци. Ограбвайки богатите и подкрепяйки бедните, той се превръща в народен герой- закрилник. За населението от региона, Дебрели Хасан е представлявал нещо като Робин Худ от английския фолклор или Зоро от  мексиканския.

Песента „Мостът на Драма“ възниква в началото на XX в. и става много популярна. Тя е широко разпространена сред турците в Солунска Македония, Родопите и Беломорска Тракия.

На снимките: Хасан от Дебър и построеният от него акведукт (Мостът на Драма)

Ерхан Алемдар

 

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0