Кога ще са предсрочните парламентарни избори?

Кога ще са предсрочните парламентарни избори?

Утре сутрин предстои държавният глава да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на „Има т

Утре сутрин предстои държавният глава да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на „Има такъв народ“ Антоанета Стефанова.

Това ще се случи на 28 април 2021 г. от 09:00 часа на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


След като Слави Трифонов обяви, че световният шампион по шах Антоанета Стефанова е кандидатът на „Има такъв народ“ за министър-председател, но ще върне мандата в същия момент, най-актуалният въпрос вече е не дали, а кога ще има предсрочни избори.

Мнозинството вече говори за предсрочни избори през месец юли. Дори посочват точната дата – 11 юли. Средностатистическият избирател веднага може да направи груби изчисления, че за да се случи това, на 11 юни трябва да започне предизборната  кампанията, а в края на май да са ясни листите.

Но да видим какви са процедурите и сроковете, заложени в Конституцията. Според чл. 99, ал.5 от нея:

„Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.“

А тя, според чл. 64, ал. 3 от основния закон е “най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното”.

Тоест, за да има предсрочни избори на 11 юли, преди 11 май трябва да приключи процедурата с връщането на третия мандат.

По конституция държавният глава няма срок, в който да трябва да връчи втория мандат.

“Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател”. А алинея 3 допълва, че ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет в 7-дневния срок, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Според Конституцията (чл. 99 ,ал.7): „Президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство“.

Тоест, ако не се състави правителство след трите връчени мандата, 45-тото Народно събрание може да бъде разпуснато от президента не по-късно от 13 август, а предсрочни парламентарни избори да се проведат не по-късно от 13 октомври.

А кога ще се проведат президентските избори и възможно ли е да се проведат едновременно с парламентарните?

Според  чл. 93,ал 5. от Конституцията това е практически невъзможно: „Изборът за нов президент се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащия президент.“

Отчитайки, че срокът на правомощията на действащия президент изтича на 22 януари 2022 година, то следва че президентските избори ще се проведат между 22 октомври и 22 ноември. Точната дата се насрочва от Народното събрание, съгласно чл. 84,ал. 4 от Конституцията.

Ерхан Алемдар

 

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0