Когато в селото живеят 310 души, но на хорото се хванат над 1000…

Когато в селото живеят 310 души, но на хорото се хванат над 1000…

Когато в селото реално живеят 310 души, но в уречения ден и час са съберат над 1 000, това означава, че Дружинци е живо и се простира от Родопите до

Когато в селото реално живеят 310 души, но в уречения ден и час са съберат над 1 000, това означава, че Дружинци е живо и се простира от Родопите до Лондон. Имаме и строители, имаме и хора със собствен бизнес, имаме и лекар в Западна Европа. Езиците, които говорят децата на Дружинци – на местните хора и на гурбетчиите, са 12. След 20-ина години ще имаме министър.

Това споделя пред 24rodopi.com един от жителите на кирковското село Дружинци, който казва за себе си „Аз най-много плаках по време на събора“. „А пред знамето със сълзи на очи бяха стотици“, допълва развълнуваният жител на Дружинци.

Иде реч за Първия селски събор на Дружинци, който се проведе в събота.

През целия ден звучеше музика, пяха се песни и се играха хора. За музикалната програма от импровизираната трибуна от 12.00 до полунощ се погрижиха оркестър „Кирково“ и групата „Мечта“ от Хасково.

За децата бяха осигурени батут и влакче през целия ден. Организиран бе щанд с местни ястия, приготвени от жителите на селото, както и изложба на автентични носии, инструменти и уреди от бита на селото. За доброто настроение, освен музиката, организаторите  бяха осигурили  скари, грилове, дюнери, маси, чадъри и шатри. Неотменна част от веселието бяха и сергиите на търговците.

Най-активни били  близначките Мая и Маринела Хаджиеви, които раздали шапки и тениски на всички, били дейни в цялата организация на събора, посочват от селото.

Едната от сестрите живеела във Варна, а другата – омъжена в Англия. Дори си отменила полета за Англия, който бил за деня преди събора.

Тържествена заря озари небето над Дружинци, сякаш за да даде знак и на съседните села – събирайте се, покажете, че сте живи и единни.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0