Ковид хроника: Учебната година приключва дистанционно, в Турция с пробив в борбата с К-19, а парите показват пътя на паниката

Учебната година да приключи дистанционно, а учениците да бъдат в училищата за провеждане на изпитите, решиха министърът на образован

Учебната година да приключи дистанционно, а учениците да бъдат в училищата за провеждане на изпитите, решиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации.
Датите за изпитите ще бъдат конкретизирани в следващите дни.
Ще бъде взето предвид развитието на епидемичната обстановка в страната и постъпващите в министерството становища.
Образователната система има готовност за провеждане на изпитите в училищата при спазване на мерки за безопасност, включително за учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, както и за практическите изпити за професионална компетентност, посочват от просветното министерство.

Турcкoтo миниcтeрcтвo нa здрaвeoпaзвaнeтo e уcпялo дa изoлирa кoрoнaвируca в coбcтвeнитe cи лaбoрaтoрии, прeдaдe „Дeйли Caбaх”. Нoвинaтa бeшe пoтвърдeнa oт миниcтърa нa здрaвeoпaзвaнeтo в южнaтa ни cъceдкa Фaхрeттин Кoджa. Пo думитe му тoвa пocтижeниe щe прoпрaви пътя зa пo-нaтaтъшни изcлeдвaния. Учeни в рeдицa cтрaни пo cвeтa рaбoтят зa cъздaвaнeтo нa вaкcинa cрeщу кoрoнaвируca. Дo мoмeнтa нямa oдoбрeнo лeкaрcтвo, кoeтo дa ce изпoлзвa унивeрcaлнo зa лeчeниeтo нa СОVID-19. Cпoрeд eкcпeрти вaкcинa мoжe дa бъдe пуcнaтa нa пaзaрa зa мacoвa упoтрeбa нaй-рaнo прeз 2021 гoдинa. В cвeтoвeн мaщaб дo мoмeнтa e пoтвърдeнo, чe имa 3 138 919 зaрaзeни. Cмъртнитe cлучaи ca нaд 218 хиляди. В Турция пo пocлeдни дaнни нa здрaвнoтo миниcтeрcтвo имa 114 653 зaрaзeни c кoрoнaвируc, пoчинaлитe ca 2992.

По пътя на парите ще познаем откъде дойде паниката с COVID-19. Които са боледували от грип през януари, може и да са прекарали вече заразата, коментира д-р Антония Първанова, бивш народен представител.
Има стандарт какви трябва да са противоепидемиологичните мерки – те трябва да почиват на научни данни. Извънредните мерки у нас не почиват на научно обосновани аргументи, а на страх, че заразата може да се разпространи бързо. Тези мерки водят до срив и в психиката на хората, и в икономиката, посочи Първанова.
По думите ѝ въведените у нас мерки не могат да ни предпазят от заразяване. Вирусът може да влезе отвсякъде. 20% от заразените са безсимптомни заразоносители – те ходят на работа, движат се сред нас. Освен това у нас са изследвани много малко хора и не се знае реалният брой на заразените, заяви д-р Първанова.
При едно такова ограничаване от дългото стоене вкъщи имунната система на хората е силно компрометирана, а точно в този момент тя трябва да е по-силна. А тя няма как да стане силна с предпазване от всичко. За да е силен имунитетът, организмът трябва да се среща с вирусни агенти. С отслабен имунитет ставаме много по-податливи на много други вируси, някои от които са по-смъртоносни от COVID-19, като бактериалните инфекции, предупреди тя.
Тези мерки започват да бъдат оспорвани от най-големите епидемиологични институти.
Проучвания показват, че каквито и мерки да се прилагат, кривата трае между 6 и 8 седмици. Няма абсолютно никаква зависимост между строгостта на мерките и броя на починалите – има държави със строги мерки и голям брой починали и държави с по-либерални мерки и по-малък брой починали. В страна като нашата, в която имаме малко починали, но в същото време мерките ни са едни от най-либералните, както ни казват, не означава ли, че строгите мерки не работят, посочи д-р Антония Първанова.
Всяка година кривата на всеки грип абсолютно съвпада с кривата на коронавируса. А тази година грипът изведнъж изчезна и се появи коронавирусът. Това е невъзможно. Трябва да се тестват тези хора, които са най-рискови, които са имали някаква симптоматика на грип в периода от края на януари до края на март. Така има много по-голям шанс да се установят хората, които трябва да се ограничат. Защо всички да стоим вкъщи вместо да бъдат открити хората, които разнасят заразата и те да бъдат поставени под карантина. Впрочем така се е правело винаги, каза още д-р Първанова.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0