Ковид прогнозата на математика: Кърджали и още 3 области – извън „червената зона“

Ковид прогнозата на математика: Кърджали и още 3 области – извън „червената зона“

„Вторият пик на „четвъртата вълна“ се очаква през октомври. Базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 човека, които се излекуват от COVID-19, оста

Вторият пик на „четвъртата вълна“ се очаква през октомври. Базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 човека, които се излекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента имаме леко свиване.

Това заяви в студиото на bTV математикът проф. Николай Витанов.

„Вече загубихме 20 000 човека, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте“, добави той.

Витанов представи прогноза за 14-дневна заболеваемост, където единствените области, които не са в „червената зона“ се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали.

Както вече 24rodopi.com писа, само Родопите и още 4 области са в „жълтата зона“, а Кърджали скоро може да се върне в „зелената“.

Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните, тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната“, смята проф. Витанов.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0