Кмет поиска 5 000 000 лева от правителството за най-опасния мост на пътя Кърджали-Асеновград-Пловдив

Кмет поиска 5 000 000 лева от правителството за най-опасния мост на пътя Кърджали-Асеновград-Пловдив

Големия мост на река Чая е от най-опасните съоръжения на пътя Кърджали-Асеновград-Пловдив. „Ремонтът на съоръжението трябва

Големия мост на река Чая е от най-опасните съоръжения на пътя Кърджали-Асеновград-Пловдив.
„Ремонтът на съоръжението трябва да започне колкото се може по-скоро, защото в противен случай може да се наложи то да бъде затворено за движение“, твърди пред радио „Фокус“ заместник-кметът на Асеновград инж. Стоян Димитров. Мостът е построен преди повече от 50 години и от тогава ремонтни дейности не са извършвани там. Вследствие на експлоатацията и липсата на поддръжка, както и вследствие проникването на вода, сол и луга през деформационните фуги и главните греди в близост до тях, както и опорните зони при устоите, са силно обрушени. Бетонът е увреден в дълбочина и с просто око се вижда, че армировката е корозирала и това води до намаляване сечението и съответно – до понижаване носимоспособността на моста.
Според Димитров мостът не е в аварийно състояние, но в сравнение с преди 9 години корозията е доста по-сериозна. Петна са се появили и на пътната плоча, което означава, че води са влезли и там. „В момента не е опасно за същинската експлоатация, но представлява опасност за моста, като съоръжение. Защото с времето ремонтът ще става все по-тежък. Така че колкото по-бързо намерим финансиране и съумеем да извършим ремонта, толкова по-малки ще са щетите по носещата конструкция и ремонтните дейности ще бъдат по-облекчени от гледна точка на финансовия ресурс”, твърди Димитров.
Това е един от общо четирите моста в Асеновград, които свързват града от двете страни на река Чая и е част републиканската пътна мрежа по линията Пловдив – Асеновград – Кърджали. Инж. Димитров припомни, че по предварителни разчети средствата, необходими за ремонт на моста, са в размер на около 5 000 000 лева. Тъй като сумата е непосилна за бюджета на общината, а и тази част от пътя е републиканска, градската управа търси финансиране от държавата.
Снимка: Община Асеновград
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0