Кметът: Улица в Кърджали да носи името на поета Давид Овадия

Улица с осови точки от 57 през 56 -55 ,54,53, 52 до 56 , находяща се в кв. 245 по Плана на град Кърджали да бъде именувана с името &#

Улица с осови точки от 57 през 56 -55 ,54,53, 52 до 56 , находяща се в кв. 245 по Плана на град Кърджали да бъде именувана с името “Давид Овадия”. Това предлага кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
Предложението ще бъде гласувано на следващо заседание на Общинския съвет.
„Необходимостта от именуване на улицата е наложително във връзка с получаване на административни адреси, което от своя страна е свързано с набавянето на всички необходими документи за легализирането на новопостроените жилищни сгради в района.
Постъпи предложение от Фондация „Арт движение КРЪГ”-гр.Кърджали/с.Дъждовница за именуване на улица в града на името на поета Давид Овадия, който е почетен гражданин на Кърджали“, пише в докладната на кмета до разпоредителния орган на Кърджали.

Давид Хаим Овадия е български поет и преводач на поезия от еврейски произход, участник в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война.
Рроден на 1 декември 1923 г. в град Кърджали. Той е активен член на Работническия младежки съюз от 1940 година, партизанин от Втора средногорска бригада „Васил Левски“ и член на Българската комунистическа партия от 1945 година. През 1950 година завършва руска филология в Софийския университет. Работи като редактор последователно във в. „Отечествен глас”, Радио София, издателство „Партиздат“ и издателство „Народна младеж“.
Давид Овадия е заслужил деятел на културата от 1974 година, член на Съюза на българските писатели. Почти цялото му творчество е посветено на борбата срещу фашизма, но пише и любовна поезия. Преводач на руска поезия.

Умира на 8 април 1995 г.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0