Кметът на Кърджали намери крайморски „дом“ за елена, който се „влюби“ в кравите на Кьосево

Кметът на Кърджали Хасан Азис спаси живота на елена от Кьосево, който се мисли за крава и наранява добитъка в селото. Със съдействието на д-р инж. Ха

Кметът на Кърджали Хасан Азис спаси живота на елена от Кьосево, който се мисли за крава и наранява добитъка в селото.

Със съдействието на д-р инж. Хасан Азис дивото животно ще бъде упоено и транспортирано до природен парк в района на курортното селище Свети Влас.

24rodopi.com следеше водените от седмица преговори с двама потенциални нови стопани на тревопасния бозайник. Отпаднал е вариантът за настаняване на животното в района на Балчик.

Кметът на Кърджали ще финансира със собствени средства акцията по упояването на животното, както и „откупуването“ на животното от ловното стопанство. Транспортирането се поема от държавния резерват. Това ще се случи във вторник.

Както вече 24rodopi.com писа, лопатарят стана част от стадо крави. Еленът се е привързал към говедата и е с тях още от малък. Но вече създава и проблеми.

„Вечерта, когато прибират кравите, върви заедно с тях. Остава над селото на баира, чака ги до сутринта. Като ги пуснат пак заедно с тях тръгва да обикаля“, обяснява необичайната ситуация с дивото животно кметът на Кьосево Нурхан Юмер.

Всичко започва преди около три години, разказва собственикът на селскостопанските животни Сюлейман Салибрям.

„На четири месеца някъде да е било, когато започна да суче от кравите, порасна с тях. Почна обаче да подивява, вече има рога и ги удря. Кравите са бременни, навсякъде имат рани по тялото“, споделя стопанинът.

“С всяка изминала година проблемът се задълбочава. Хората реагират, еленчето влиза с кравите в селото и понякога дори в оборите. Става опасно“, допълва кметът.

Затова подават сигнал в Ловно-рибарското дружество, което всъщност е разселило лопатарите в региона.

“Дойдоха от ловното дружество пролетта, за да установят дали съществува проблем. Казаха, че до септември не могат да направят нищо, но вече е септември, хората чакат разрешение“, твърди Нурхан Юмер.

А решение се е търсило, за връщането в естествената му среда при стадото лопатари, но безрезултатно.

“Стреляно е много пъти с гумени патрони, за да се опитаме да го вкараме в естествената му среда в гората, но не става. То има някакъв психологически проблем и пак се връща при кравите. Ние не искаме да го убиваме, но това е последното нещо, което можем да направим“, посочва председателят на Ловно-рибарското дружество в Кърджали Васил Дончев.

По думите му, вече имат и разрешително за отстрел, което все още не е вкарано в изпълнение.

След реакцията на кмета, този вариант отпада. Еленът от Кьосево ще живее край морето.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0