Кметът на Джебел към МРРБ и АПИ: Спешно възстановяване на ремонтните дейности!

Кметът на Джебел към МРРБ и АПИ: Спешно възстановяване на ремонтните дейности!

Тревожно писмо от Община Джебел за спрян ремонт на важен пътен участък е една от причините за кадрови промени в Агенция „Пътна ин


Тревожно писмо от Община Джебел за спрян ремонт на важен пътен участък е една от причините за кадрови промени в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), научи 24rodopi.com.

Припомняме, че на 20 юли министърът на регионалното развитие Виолета Комитова уволни председателя на Управителния съвет на АПИ Апостол Минчев заради „замразени“ пътни ремонти в някои региони в страната.

Дни преди това кметът на Джебел Неджми Али е изразил притесненията си от преустановените ремонтно-възстановителни дейности по републикански път III – 508 в частта находяща се на територията на Община Джебел.

Републикански път III-508 е третокласен път, част от Републиканската пътна мрежа на България, преминаващ изцяло през територията на област Кърджали. Пътят се отклонява надясно при 353,4 км. от Републикански път I-5 и се насочва и преминава през община Джебел. Път III-508 е и алтернативен маршрут на трансграничен коридор № 9, който е участък от  паневропейски транспортен коридор № 9 , през ГКПП – Златоград с Република Гърция.

„Преди повече от два месеца стартираха ремонтни работи по целия участък от отклонението от Републикански път I-5. Изненадващо на около 500 м. от входа на град Джебел, полагането на асфалтово покритие беше прекратено.

Пътят в по голямата си част в чертите на града е студено фрезован, като на определени участъци има отсечки, които са локално разкопани до здрава основа и е положена трошенокаменна настилка като временно покритие.

Тези участъци са крайно опасни за движещите се по пътя пътни превозни средства, като не са обезопасени, затрудняват движението и създават предпоставки за ПТП. Дори и да бъде създадена организация за временно ограничаване на движението, това ще доведе до още по голямо затруднение на движението и предпоставки за инциденти поради натовареността на пътя през този период от годината.

При km 11+280 в чертите на град Джебел е разположен много важен инфраструктурен обект – Мост над река Джебелска, който е изцяло фрезован и без положена настилка.

Този мост е единствена връзка с над 20 населени места от общината, с повече от 15 000 живущи. Също така е и единствената връзка както за градския квартал, така и като продължение на път III-508 в посока община Кирково. Пътникопотокът през тази отсечка в урбанизираната територия на града е силно натоварен. От една страна от преминаващи автомобили, а от друга страна от местното население за които това е единствената връзка с общинския център. През урбанизираната територия на града, ежедневно преминават много голям пътникопоток към общинския център.

В Общинска администрация Джебел няма актуална информация, поради какви причини е преустановена започналата рехабилитация на път  III-508 точно преди входа на града, след като цялата урбанизирана част от пътя беше фрезован и подготвен за асфалтиране. С тези действия дефакто повече се наруши целостта на асфалтовата настилка и доведе до затруднения при използването на пътя и в голяма степен увеличи предпоставките за пътни инциденти с нежелани последици.

Започналите, но не довършени ремонтно възстановителни работи влошиха в неимоверна степен пътната обстановка на територията на общината.

Получаваме множество сигнали за пътни инциденти вследствие на неприключените ремонтни дейности“, отбелязва в писмото си до МРРБ и АПИ кметът Неджми Али.

Кметът на Джебел посочва и невъзможността да се използва за движение и участъкът Самодива – разклон Стоманци от  път III-508 Джебел – Рогозче – Фотиново, който е затворен за движение повече от три месеца за рехабилитация и укрепване поради установено свлачище.

„Затварянето на този участък доведе до невъзможност за използването му от жителите на Община Джебел и Община Кирково, като се налага жителите да търсят алтернативен път, с който достъпа до общинският център – гр.Джебел се увеличи с повече от 80 км. Към настоящият момент в затвореният участък също не се извършват никакви укрепителни или  строително-монтажни дейности“, посочва кметът на община Джебел.

Неджми Али подчертава, че е необходимо да бъдат предприети спешни административни действия за активизиране на действията по довършването на ремонтно възстановителните работи по път III 508. „Към настоящия момент е крайно наложително и необходимо да бъде положена асфалтовата настилка в участъка от пътя през урбанизираната територия на град Джебел. Надяваме се на спешни и навременни мерки от Ваша страна за завършване на ремонтните дейности“, пише той.

На снимката и видеото: Критичният участък Самодива – разклон Стоманци от  път III-508 Джебел – Рогозче – Фотиново

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0