Кирково и Тавшанлъ подписаха споразумение за сътрудничество

Кирково и Тавшанлъ подписаха споразумение за сътрудничество

Кирково и Тавшанлъ подписаха споразумение за партньорство с оглед желанието на местните власти за устойчиви връзки и развитие на бъл

Кирково и Тавшанлъ подписаха споразумение за партньорство с оглед желанието на местните власти за устойчиви връзки и развитие на българската и турската общини.
Документът бе парафиран вчера в Тавшанлъ от Юксел Кара – каймакам на Тавшанлъ, и Шинаси Сюлейман, кмет на община Кирково. В церемонията участва и кметът на турската община Мустафа Гюлер.
Между Кирково и Тавшанлъ ще има обмен на информация в областта на околната среда, културата, образованието и науката, здравеопазването и социалните грижи, икономиката и инвестиционните дейности, спорта и туризма, информационните технология. Местните власти ще подпомагат създаването на добри преки взаимоотношения между публични институции, неправителствени организации, фирми и експерти в различни области.
Кирково и Тавшанлъ ще насърчават търговските партньорства и ще допринасят за развитието им.
Припомняме, че делегация от Тавшанлъ, водена от Юксел Кара, посети Кирково през ноември м. г. Гости на родопската община бяха и кметът на Тавшанлъ Мустафа Гюлер, който е от управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и председателят на тамошната Търговско-промишлена палата Давут Ефе.
В град Тавшанлъ, намиращ в Егейска Турция, провинция Кютахия, живеят 102 000 души. Регионът е сочен за един от въгледобивните центрове на Турция. Тавшанлъ е притегателен и за туристите с бижутерийните си магазини и популярната закуска „леблеби“.
Името Тавшанлъ (място със зайци) е дадено от Баязид Първи. Османският принц бил известен с ловните си излети, по време на един от които е отстрелял 7 зайци.
Край Тавшанлъ е скалният феномен Дикилиташ.
На снимката: От дясно наляво – Шинаси Сюлейман – кмет на Кирково, Юксел Кара – каймакам на Тавшанлъ, Мустафа Гюлер – кмет на Тавшанлъ
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0