Карантина, ден 7: Двама харвардски възпитаници предлагат „Избори по време на пандемия“ – няма да ни дават бюлетини, ще ни взимат проби!

Карантина, ден 7: Двама харвардски възпитаници предлагат „Избори по време на пандемия“ – няма да ни дават бюлетини, ще ни взимат проби!

Двама възпитаници на Харвардския университет – истински, с дипломи, а не със сертификати за завършен краткосрочен курс –

Двама възпитаници на Харвардския университет – истински, с дипломи, а не със сертификати за завършен краткосрочен курс – предлагат нещо интересно. В шоуто на Слави Трифонов гостите му Асен Василев и Кирил Петков обясниха, че предлагат на Националния оперативен щаб и на Министерския съвет работещ план за действие, с който да се овладее по-бързо и по-ефективно ситуацията с коронавируса в България.
Те са категорични, че предлаганите от тях мерки, които включват тестване на цялото население, ще позволят здравите хора да ходят на работа. Двамата искат да бъдат тествани 7 милиона души в България. Организацията да бъде нещо като провеждане на избори, но вместо да получават бюлетина, хората да бъдат тествани с две проби.
Двамата не откриват топлата вода с идеята на масов скрининг, но подчертават, че по този начин един град в Италия се преборил с COVID-19.

Малкото градче Во в Северна Италия се изправя пред непознат дотогава враг в средата на февруари – COVID-19. Именно Во дава първата жертва от коронавирус в Италия на 21 февруари.
Месец по-късно в градчето, с население малко над 3000 души, коронавирус вече няма, пише „Днес Бг“. Как са го постигнали?
Веднага след първата жертва на коронавируса управата на Во решава да затвори градчето за външния свят и всички 3300 жители са тествани за COVID-19.
Масовите тестове показали, че около 3% от жителите са инфектирани с вируса. От тези 3% половината нямали никакви симптоми, сочат данни от проучването.
„Ако не го бяхме направили, щяхме да видим експлозия от инфекции във Во“, смята днес Лука Зайя, гувернатор на област Венето.
Пред италиански медии той се похвали, че общността във Во е вече една от най-здравите в Италия.
Миналата седмица властите повториха тестовете на населението и са потвърдили, че в градчето няма нови случаи на коронавирус.
Масовото тестване е било наблюдавано от Университета в Падуа. Изследователите са потвърдили пред местни медии, че при втория рунд тестове броят на положителните резултати е намалял значително – до 0,3 процента.
„Успяхме да докажем, че изолирането на всички позитивни случаи помага да се намали заразяването“, посочва проф. Андреа Крисанти.
Карантината във Во е била може би една от най-сериозните и именно успехите там сочат, че стратегията е успешна.
След първоначалните тестове всички положителни случаи са поставени под карантина. Останалите хора също са получили забрана да излизат по несъществени причини.
„Истинският проблем са асимптоматичните хора с положителен резултат, твърди проф. Крисанти. – Ако продължаваме да им разрешаваме да се разхождат, никога няма да се отървен от епидемията“.
Учените посочват, че за всеки един пациент в болница има 10 други навън, които нямат симптоми, но могат да предават инфекцията.
Губернаторът на област Венето заяви, че действията на властите във Во са били „критикувани от всички страни“, но изолирането е дало резултат и сега Во е „най-безопасното място в Италия“.

Двамата гостували на Слави Трифонов възпитаници на Харвардския университет твърдят, че 7-те милиона тестове ги има, намират се в Китай и ако до сряда няма реакция от българска страна, ще бъде късно.

Какво мислят хората, от които зависи решението за масовия скрининг?
„Практически не е възможно в България да се направи масов скрининг на цялото население. Коя държава има 7 милиона теста? Сега основната задача е да опазим живота на възрастните хора“, каза пред бТВ д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Това е най-запомнящото се от 7-мия ден на карантина след връщане от Банско. Изолираният човек гледа много телевизия.
Убеден съм, че в България няма да има „Избори по време на пандемия“, но пък тези двамата са много по-интересни и полезни от мисирките.
Останете си вкъщи, но не гледайте много телевизия.
(Следва)
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0