Карантина, ден 1: Коронавирусът дошъл да вземе 20 000 души, още 80 000 си отишли от страх!

Карантина, ден 1: Коронавирусът дошъл да вземе 20 000 души, още 80 000 си отишли от страх!

Карантината, ден 1. Здрав съм като бик, и доста по-отговорен. Сам си наложих принудителна мярка на контрол заради коронавируса, сам

Карантината, ден 1. Здрав съм като бик, и доста по-отговорен. Сам си наложих принудителна мярка на контрол заради коронавируса, сам си ограничих свободата да излизан навън, да се движа.
Просто, защото до 13 март бях в Банско.
И духът ми е на висота. Чувствам как с поглед мога да троша кайсиеви черупки. Ядките да ги ям срещу ракови заболявания, а от черупките да правя активен въглен и с предпазната маска да трепя COVID–19. Това не е завещано от покойната ми баба, която разбираше от илачи „направи си сам“, а гледано в една от водещите телевизии.
Духът ми се крепи и на „скромността“ на COVID-19, който влязъл в един голям град, за да вземе 20 000 жертви. Скоро обаче починали 100 000. Кметът аха да хване за гушата коронавируса, ама шубето го задържало на 1 метър разстояние:
-Ти какво направи, бе!? Нали каза 20 000 само?
-Аз моите 20 000 ги взех, другите 80 000 си отидоха от страх!

Мааму стара, в тази страна има тарикати, които „виждат бъдещето“, ама черпят само за лична изгода. Не помагат на обществото.
Защо сред министрите на Бойко Борисов, или сред съветниците му, или поне сред „пълначите“ на профила му във Фейсбук, няма нито един от тези българи, които надушват рано-рано възможностите за спекула или поне, за разлика от баба Алена, наистина виждат напред във времето и се презапасяват с храни и други стоки и по този начин гарантират по-спокойни дни за близките си по време на извънредно положение. Тези хора са таланти, трябва да ги товарят с отговорности в полза и на обществото. Не бива само те да се облажват я, нека има полза и за другите! Че и за кризисните щабове.
Не го казвам в яда си, че за около месец съм влязъл в 35 аптеки в различни градове у нас и в нито една нямаше хирургична маска. Отговорно ме боли за закъснението и отчасти неадекватността, и то при толкова много нароили се експерти по коронавируса (иначе за маските, най-много ми хареса на Даниел Кирилов, депутатът, който май беше станал министър. Прощавайте, не съм проверил в Гугъл, но ако наистина е министър, честито, заслужава с уникалността си).
Аз съм един от онези над 4 500 души (към 20 март) под карантина в България и без да всявам паника, за да не ме дадат на прокурор, имам право на мнение и ще кажа, че извънредното положение закъсня. А най-много закъсняха с Банско.
Ако някой от визираните в началото на абзаца беше край Бойко Борисов, още в петък – 13 март, щеше да постави зимния курорт под карантина. Един от първите случаи на заразени беше на сервитьорка от Банско, после бяха британците, ски учител от Троян, накрая и туристите от Израел.
Банско е зимното братче на Слънчев бряг. Каквито щуротии правят чужденците на Слънчака, почти по същия начин демонстрират колко са изтървани и в заведенията пред ски пистите, и в механите, и в нощните клубове. Ако някой беше видял какви измерения имаше нощният живот в ден първи на извънредното положение, в петък вечерта, още в събота – 14 март, щеше да изолира града. И по списък да издири стотиците, които в последния месец са били в Банско, а вече са пръснати по градове и села в страната. Дано се отговорни.
Потокът от Банско към различни места в България бе проспан. Цялото внимание на медиите бе насочено към оня автобус с британците, който тръгна от куротното градче през хотела на Лъвов мост до летището.
И понеже никой нито се сещаше да пита Националния оперативен щаб, нито в някое от тв студиата някой се напъваше да мисли малко по-далеч от носа си и поднесените му данни, и дори генерал Венцислав Мутафчийски не прозря опасността от прибралите се по родните си места скиори, аз си звъннах на джипито. Обясних му, че се чувствам здрав като „баир домузин“ (диво прасе), но все пак идвам от място, където COVID-19 е търсел жертви в механи, клубове, магазини, хотели и на улицата, и какво да правя, освен, че съм си наложил домашна карантина.
Джипито уведомява Регионалната здравна инспекция (РЗИ), едното РЗИ (по постоянния ми адрес) информира другото РЗИ (там където сам съм си наложил карантина). Разговарям по телефона с две служителки, които звучат сериозно, почти тревожно и такива неща ми нареждат , че скоро се питам дали наистина съм здрав като диво прасе и наистина ли ме чака затвор, ако изляза на улицата.
Нейсе, важното е, че и прокуратурата по-късно обявява, че ще издири всички лица, които са били от 18 февруари до 13 март в Банско, Пампорово и Боровец.

Приятел, голям хирург, професор, ме успокоява, че не е толкова страшно, ако се спазва дисциплина по време на мерки против коронавируса. Според него има излишна паника, защото ако „мисирките“ не са проспали свинския грип, сега повече хора щяха да знаят, че през 2009-та пандемията е отнела близо 300 000 човешки живота, и, че днес просто трябва да се спазват едни елементарни правила.

Несериозното:
Чудя се кога ли в социалните мрежи ще се появат колажи на шефа на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски по цивилки, а защо не и на Виенски бал с фрак и папийонка.
Сериозното:
Чудя се защо България още не е започнала да гради поне пет военнополеви болници.
Защо ли? Защото толкова много познавам българската логика, че в първия ден на карантина просто ми иде да отворя прозороца и да изкрещя като Мичмана:
-Господ е българин!
Поне засега.
(Следва)
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0