Карадайъ ще дойде, Карадайъ няма да дойде (Karadayı gelecek, Karadayı gelmeyecek)…

Карадайъ ще дойде, Карадайъ няма да дойде (Karadayı gelecek, Karadayı gelmeyecek)…

-Ще дойде - и едно листенце от акацията е откъснато. -Няма да дойде - второ полита към земята. -Gelecek, gelmeyecek, gelecek, gelmey

-Ще дойде – и едно листенце от акацията е откъснато.
-Няма да дойде – второ полита към земята.
-Gelecek, gelmeyecek, gelecek, gelmeyecek… – късащият листата на акацията не е лудо влюбен романтичен тийнейджър, който трепери като вегетативен орган на родопска круша, в очакване на гаджето си, а много здраво стъпил на земята депесар, който тези дни сън не го лови. Не знае дали на 19 май в Джебел ще се появи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. И по тази причина е повикал неволята, материализирана в онази стара игра „обича ме, не ме обича“.
Всъщност, не е депесар, а здраво стъпил на земята частник, който се е хванал още по-здраво здраво за трите букви Д-П-С. Защото без Д-П-С ще бъде една кръгла 0. Геврек.

Има артък много такива типове в партията, заради които на последните парламентарни, европарламентарни, а и местни избори (с изключение на 7-те кърджалийски общини) ДПС не успя да изпълни спуснатия от почетния председател Ахмед Доган план.
Заради тях твърде много избиратели не гласуват за ДПС. Самите те дори насъскват хората срещу номинираните от централата, срещу кмета, срещу депутата. Но го правят тихо, невидимо, гадно – като стари доносници на Държавна сигурност. Интриганти.
Но са далновидни и умеят да грабнат байряка на ДПС 3-4 пъти в годината. Когато в района пристига Мустафа Карадайъ. Нали нашият герой трябва да покаже, че във вените му тече кръвта на ДПС.
Карадайъ ще ръководи ДПС още поне 3 години и половина. Бая номинации за всичките възможни избори ще минат през ръцете му.
Депесарят по сметка ще мечтае за нещо повече, но дотогава ще лапа от обществени поръчки. Ще разчита на същия кмет, срещу когото подмолно работел, а и ще продължава да работи. Интригантът може кожата си да смени пред Карадайъ, но на местна почва ще си остане същия – интригант, активист-паразит, ясладжия.

Днес той къса листенца и е много нервен, защото проспа последната поява на Карадайъ в Източните Родопи, в края на април в Бял извор.
Заради наложените противоепидемични мерки, ДПС отмени традиционния възпоменателен митинг в памет на Кязим Ибрахим Паша, убит по време на т. нар. “Възродителен процес“ през 1972 година, но Карадайъ пристига изненадващо и поднесе венец на паметника-чешма в ардинското село.

Площад „19 май“ в Джебел е най-доброто място за изява на депесарите по сметка. Затова някои от тях дори си купуват нови костюми, за да се снимат с председателя. А и сурови яйца пият, за да няма издънка с гласните струни – нали ще се вика „Де-Пе-Се“. Нашият герой ще е до ушенцето на председателя и трябва някак си по-напевно да звучи…
Уви, на 19 май 2020 година митинг на площада в Джебел няма да има. Карадайъ няма да дойде. Gelmeyecek.
Бе, не се знае, Карадайъ може и да дойде за една кратка молитва на площад „19 май“.
Най-добре депесарят по сметка е да продължава да къса листенцета. Gelecek, gelmeyecek, gelecek, gelmeyecek…
24rodopi.com
На снимката: Мустафа Карадайъ (в средата) пред паметника-чешва в Бял извор, заедно със синовете на убития по времето на „Възродителния процес“ Кязим Ибрахим Паша

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0