Как живеят 6 000 нашенци в баварско градче с коронавируса, предизборно и с мрачни мисли за българските политици и парите им

Как живеят 6 000 нашенци в баварско градче с коронавируса, предизборно и с мрачни мисли за българските политици и парите им

Един гурбетчия в Германия за коронавируса, изборите в Бавария и спестените пари от политици в Кърджалийско...и ще се върнат ли в род

Един гурбетчия в Германия за коронавируса, изборите в Бавария и спестените пари от политици в Кърджалийско…и ще се върнат ли в родния край

Уважаема редакция, пише Ви един гурбетчия от Кърджали в Германия.
Казвам се Даниел Трифонов. От четири години работя тук, но не пропускам да следя какво се случва в родината чрез новините във вестника Ви. Поводът да напиша това писмо са двете Ви дописки в 24rodopi.com от 8 март: „Как се напуска властта в цифри: 6 мандата – 5 жилища, 2 коли…“ и „Общинските съветници в Кърджали с ниви, къщи, кредити“.
От тези дописки разбираме, че бившите кметове на общини в област Кърджали са успели да спестят сериозни суми, съответно кметът на Джебел Бахри Юмер – 73 952 лева, на Ардино Ресми Мурад – 75 000 лева и 11 000 долара и на Момчилград Сунай Хасан – 75 000 лева.
Не остава назад и председателят на групата съветници от ГЕРБ Гроздан Колев с влогове в банки размер на 168 549 лева.
Чета и се питам как може да бъдат спестени 100, 200, 300 хиляди лева от заплати чрез честен труд и по законен начин!? А немалко занимаващи се с политика и цял живот на държавна заплата имат много повече пари, повечето недекларирани.
Тук, с хиляди лишения, успявам да спестя по 1000 лева на месец, след като си платя квартирата и другите неизбежни разходи за храна, транспорт и т. н. А печеля по 3000 лева на месец (1500 Евро). Това е една немалка сума дори за работещите в държавната администрация в България. Изчислявам неволно, че трябва да работя 100 месеца, за да спестя 100 000 лева, например. И се чудя как са ги спестили въпросните господа. С честен труд и пот на челото или с далаверки, комисионни, търговия с влияние? Чудно ли е тогава, че няма достатъчно ресурси за всички, а тези, които се чувстват работоспособни, напускат страната в търсене на по-справедливи условия? Докога ще продължават корупцията, кражбите и беззаконията в политиката, шуробаджанашките назначения и докопването до кокала?
Иначе в градчето, в което живея и работя – Регенсбург, по неофициална информация има около 6 хиляди българи. Прокудени по неволя от родната си страна в търсене на по-добри условия на живот.
Регенсбург е 150 хиляден град, разположен на река Дунав, в югоизточна Германия, недалеч от Мюнхен и е бивша баварска столица. Известен е със средновековния си каменен мост от 12 век и готическа катедрала от 13 век. Наподобява Стара Загора по броя на жителите си и безбройните липови дръвчета, които са навсякъде. Тук има българска кръчма. Има и българска дискотека в едно селце, наречено Нитендорф, на около десетина километра. Където всяка събота идват фолкпевци и певици от България. На 14 февруари тук бе Малина, а на 29 февруари – Соня Немска. Всъщност, казвайки „български“, имам предвид само гражданството, а не етническия произход. Повечето са роми, за което мога да успокоя националистите в родината да не се притесняват. Ромите сами ще си избягат от България.
Как живеят 6000 нашенци по време на върлуващ коронавирус и в навечерието на избори с ясното съзнание, че животът им ще продължи тук? Ако си мислите какво е усещането да се наблюдават изборите отстрани, без право на гласуване, то много се лъжете. Защото германците са много демократични и нямат ограничения за гласуване. Всеки, който е гражданин на държава-членка на Европейския съюз и живее тук поне от два месеца, има право да гласува. Естествено, ако е навършил 18 години към датата на изборите – 15 март 2020 и не е лишен от правото на глас поради престъпления или други причини. Тази неделя се провеждат местните избори в цяла Бавария – във всички 2056 общини ще се избират кметове и общински съветници. В Регенсбург бройката на съветниците е 50, а 12 партии се борят за доверието на избирателите. Фаворит за кметския пост е 46- годишната Астрид Фройденщайн, която е кандидат от управляващата партията на министър – председателя на Бавария Маркус Зьодер Християнсоциален съюз (CSU).
А по отношение на коронавируса има паника, както е навсякъде по света. В Бавария бе регистриран първия случай на коронавирус в Европа още на 26 януари. После бройката на заразените в цяла Германия достигна до 14, от които 12 бяха излекувани и напрежението бе спаднало. За да се завихри отново с пълна сила, като броят на заразените расте главоломно всеки ден. Вчера, 8 март, заразените за цяла Германия бяха 684 души, а днес към 17:00 часа са вече 1151. В Регенсбург до момента са потвърдени 3 случая, един на 7 март за 47-годишен мъж и още два на 9 март за семейна двойка: 56-годишен мъж и жена на 52 години. Училищата и градините са затворени. Но животът продължава.
Другият избор е да се завърнем към немотията в България. Предизвикана от алчността и крадливостта на една клика.
На снимките:Регенсбург. Фаворитът за кмет д-р Астрид Фройденщайн. „Българската“ дискотека в Нитендорф

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: