Как да тръгнеш след Бахри, Лютви и Шабанали, г-жо посланик!?

Как да тръгнеш след Бахри, Лютви и Шабанали, г-жо посланик!?

Ако двете полуизградени минарета на джамията над „Възрожденци“ можеха да говорят, сега в Анкара щеше да има доклад ̶

Ако двете полуизградени минарета на джамията над „Възрожденци“ можеха да говорят, сега в Анкара щеше да има доклад „Колко много турски пари са откраднати в България“. Много.
Храмът до този момент глътна толкова много средства, че ако не бяха пороците при обявяването на изпълнители и подизпълнители, извършването на СМР-тата, както и при приемането на свършената работа, то днес на тепето над най-големия кърджалийски квартал щеше да има два храма. А първите, вторите или поредните усвоители на средства от Турция щяха да бъдат лидери в бранша, авторитети в региона, каквато е философията на помощите от Анкара – парите ни са полезни за населението, но и градят авторитети.
Ако можеше да говори и новата джамия в Кьосево…
Картината „Какво се е случвало с нашите парите“ би се обогатила с мрачни нюанси, но без които не може, ако се ревизират и извършените нови СМР-та и ремонти на ислямското училище, в Момчилград. Както и всички обекти, изградени или ремонтирани по линия на ТИКА в Родопите, столицата, Старозагорско, Варна, Шумен и т.н.
Разбира се, не е необходимо да се детайлизират неща извън процедурите и точните разчети, като подаръкът за тогавашен любимец на управляващите в Анкара в района на Новия мост във „Възрожденци“ – един от най-големите апартаменти в Кърджали. Нито пък странните (използван е много мек израз) гостувания на депутат от Меджлиса на усвояващите огромните средства, който вместо да инспектира обектите, обикаляше България в приятна компания. Човешко е – алчност при едни, а при други просто окото тръгва подир пищното и красиво…
Но освен всичко, минаретата щяха да тръбят, че място за Религия и Политика в една каруца няма. Ще се обърне.

*
В периода на обтегнатите отношения между ДПС и управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (AKP), за Анкара силните й хора в Кърджалийско бяха Бахри Юмер, Лютви Местан и Шабанали Ахмед. По това време се появи един забранителен списък с около 160 имена на хора, които бяха връщани от границата. Уж застрашавали националната сигурност на Турция, но после в медиите се писа, че от партия ДОСТ дали на началника си в София имената на тези, които не искат да тръгнат след Бахри, Лютви и Шабанали. Как да тръгнат след тях, г-жо посланик!?
Как да подкрепят нова партия с толкова много стари лица, в чието ръководство има опасна концентрация на типове, които са били носители на всички пороци в ДПС!?
В списъка фигурирали лица, свързани с FETO – организацията на Фетхуллах Гюлен, която е сочена за организатор на опита за държавен преврат в Турция?!  Оказа се, че истински гюленисти сочели с пръст други за „гюленисти“.

Рано или късно истината винаги излиза наяве. И сметката се плаща.
Списъкът за изнудване на определени лица се върна като махало на часовник и изхвърли от сцената съставителите му барабар с един посланик.
Колкото до гюленистите в Кърджали, сега са останали двама-трима с носталгията за времената, когато им се плащало добре, за да величаят Гюлен и движението му. Преди около месец един турски консул ползваше услугите му, за да отправи послания във Фейсбук. Странна работа!
Още по темата – утре в „Родопи войс“
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0