Какво е да останеш дори без 460 лева заплата…

Какво е да останеш дори без 460 лева заплата…

Ковид кризата затвори бизнеси, хиляди хора пък останаха без препитание. Близо година по-късно изгледите за стабилизация на световната и

Ковид кризата затвори бизнеси, хиляди хора пък останаха без препитание. Близо година по-късно изгледите за стабилизация на световната икономика не са никак розови. Държави влязоха в огромни дългове за справяне с последствията, които ще тежат поне през следващите десет години, прогнозират експерти.

„Обемът на работата намаля, уволнени сте“, пък чуха хиляди в България.

Шивачка остана без заплатата си от 360 лева на месец, след като по същия начин бе съкратена. Тя обаче потърси правата си в съда в Момчилград.

Жената била уволнена от цех в момчилградско село, където работила от повече от 6 години. Стартира с 360 лева. По-късно заплатата й била увеличена на 460 лева. Получавала и по 28 лева заради придобития трудов стаж. Но пък уволнена без предизвестие заради намаляване на работата по време на наложеното извънредно положение в страната в периода март-май.

Жената получи „възмездие“ от съда. Магистратите в Момчилград решиха от димитровградската фирма да й заплатят обезщетение в размер на 672 лева, ведно с лихвата, както и неползвания отпуск.

В същото време положението на трудовия пазар в региона не е никак „розово“. Около 20 са свободните работни места за висшисти в региона. Търсят се и 17 лекари.

Основно се търсят служители със средно и по-ниско образователно ниво. Бизнесът има нужда главно от машинни оператори, шивачки, заварчици, шлосери, монтажисти, гладачи, кроячи, продавачи. Заплатите пък никак не влизат в графата „атрактивни“. Затова и хиляди отново се насочиха към гурбет зад граница.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0