И от храстите изскочи… Ахмед Доган!

И от храстите изскочи… Ахмед Доган!

Без значение дали леви, десни, центристи или нелогична коалиция са на власт, в България винаги има странна концентрация на паникьо

Без значение дали леви, десни, центристи или нелогична коалиция са на власт, в България винаги има странна концентрация на паникьосани началници, които аха да чуят за „нещо по-така“ около Ахмед Доган, ДПС, Кърджали, а напоследък и парк „Росенец“, и бият камбаната: Да опазим етническия мир!
Вчера тези „началници на етническия мир“ явно са били в отпуск, защото щяха да ореват орталъка за съботния „Доган сарай бийч фестивал“.

А то какво се случи?
Изненада за протестиращите. От храстите изскочи самият Ахмед Доган. Сам самичък.
Имаше опит за мохабет през живия плет на „сарая“, но се получи нещо като бързо изслушване от почетния председател, като накрая медиите се напънаха да създадат голяма новина. Като теглим чертата – от всичкото по малко. А 100-процентова беше единствено липсата на напрежение.
Водач на протестиращите редеше, че всички просто искали да живеят законно и добре, всички искали бъдеще за България – българи, турци, цигани.
Доган кимаше одобрително: Добре, добре!
Следващият парламент да работи така, че българите да се върнат от чужбина?
Добре.
Справедливо разпределяне на баницата?
Добре.
Да се свали Бойко Борисов?
Добре.
И Доган се прибра вътре.

А етническото напрежение се припичаше на слънце, но далеч от този плаж. В главите на онези „началници на етническия мир“, които вероятно са в отпускарско настроение. Дано поне са на български плаж, че да има зрънце файда за националната сигурност.

Проблемът на „началниците на етническия мир“ е, че батериите им се зареждат основно от политиците; че твърде често боравят с дефектна експертиза; че действията им са водени от анализи, писани не толкова в интерес на националната сигурност, а за да крепят дадена политическа централа и са сътворени в тайния офис на „мозъците“ на партията; че изводите им са нерядко калпави, защото са продукт на доноси, писани от сметкаджии, че… че тези „началници на етническия мир“ са в дълбока заблуда.
2020-та година е, а някои сякаш още работят за Тодор Живков, Държавна сигурност и идеолозите на така нар. „Възродителен процес“, които в един момент дори са били заслепени от писаниците на „окумуш турците“, които убеждавали партия и тайни служби, че турците в България много искали да носят български имена.
Действията на други пък са сякаш завещани от една тъмна политическа фигура в зората на демокрацията – Андрей Луканов.

Колкото до експертността, до компетенцията:
Не беше отдавна времето, когато за главен секретар на МВР бе назначено едно лице, което никога не е стъпвало в Кърджали, ама пращаше жандармеристи, за да опази етническия мир заради някакво дело в Окръжния съд. Разбира се, не се случи нищо. Началникът притесни кърджалийци, разтоварвайки в града край Арда 200 жандармеристи.

Експерт, експерт, ама колко да е експерт, като началника му е политик. И рефлексът му е досущ като на гърнатаджия (кларнетист) след помахване за поздрав от масата на баровеца в кръчмата.
Снимки: Стоп кадри от bTV и „Евроком“
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0