Иск за 200 000 лева след кърваво меле на пътя

200 000 лева обезщетение поиска майката на загинала жена при тежка катастрофа край Глухар. Искът бе заведен в Окръжния съд в Кърджал

200 000 лева обезщетение поиска майката на загинала жена при тежка катастрофа край Глухар. Искът бе заведен в Окръжния съд в Кърджали и е към Националното бюро на българските автомобилни застрахователи в качеството му на компенсационен орган, който да покрие неимуществените вреди по застрахователен договор, сключен с компания, която не оперира  на територията на България.
Припомняме, че инцидентът стана на 6 август 2018 година. При него загина 52-годишна жена, пътувала в един от леките автомобили. Само преди дни пък двамата водачи получиха условни присъди. Шофьорите бяха признати за виновни в независимо съизвършителство, при което при непредпазливост са причинили смъртта на едно лице и телесни повреди на друго. Сблъсъкът бе между „Фолксваген“ с кърджалийска регистрация, управляван от 39-годишен, и „Мерцедес“ с холандска регистрация с 31-годишен водач. Вследствие на удара загина пътничка във „Фолксваген“-а, а 5-годишно дете от „Мерцедес“-а получи фрактура на крака.
И двамата водачи получиха по две години „лишаване от свобода“. Наказанията обаче бяха отложени с 5-годишен изпитателен срок. Шофьорските книжки на двамата са отнети за срок от 2 години и 6 месеца.
Водачът на „Фолксваген“-а не е пропуснал движещ се с предимство автомобил, докато вторият водач е управлявал с близо 100 километра в час при ограничение от 60 км/ч.
Водачът на „Мерцедес“-а имал договор с чужда застрахователна компания. Съдът в Кърджали обаче върна исковата молба на роднината на загиналата срещу компенсационния орган. Причината е, че тя вече била завела иск срещу самата компания в размер на 127 822 евро или 250 000 лева.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0