Инспекторатът на МВР проверява директора на полицията в Кърджали

Инспекторатът на МВР проверява директора на полицията в Кърджали

Инспекторатът на Министерството на вътрешните работи проверява шефа на Областната дирекция на полицията в Кърджали старши комисар А

Инспекторатът на Министерството на вътрешните работи проверява шефа на Областната дирекция на полицията в Кърджали старши комисар Атанас Илков.
Проверката е във връзка със задържането на лица от община Черноочене след вандалски действия в общинския център и други населени места след местните избори.
Инспекторатът ще изяснява дали е допусната полицейска репресия спрямо лица, които не са от криминалния контингент.
Припомняме, че председателят на парламента Цвета Караянчева, в качеството си на народен представител от област Кърджали, внесе питане до министъра на вътрешните работи относно действията на местната полиция във връзка с евентуално превишаване на правомощията и извършване на неправомерни арести след хулигански прояви в община Черноочене в нощта срещу 29 октомври м.г.
Припомняме, че след инцидента бяха задържани 5 лица, сред които и 21-годишният Мерт Али, син на зам.-областният управител Леман Али. Той бил отведен от дома си с белезници в присъствието на над 20 полицаи въпреки твърденията му, че е невинен и дори не е присъствал на мястото на инцидента, и въпреки чистото му съдебно досие, посочват от пресцентъра на ГЕРБ.
Както вече 24rodopi.com писа, съдът отмени заповедта за задържането на Мерт Али като незаконосъобразна. Отпадна и поисканата спрямо него мярка за неотклонение „парична гаранция“, а Районната прокуратура отхвърли постановлението на разследващите органи за привличането му като обвиняем.
„Синът ни няма криминални регистрации, не е участвал в противоправни деяния и не е възпрепятствал по никакъв начин действията на полицията. Въпреки това бе неправомерно задържан за 24 часа“, реагираха от семейството. „Кой ще поеме отговорността за упражнения психически натиск, накърнено достойнство и уронен престиж на един невинен млад човек и защо бе допуснато скандалът да се преекспонира с политическа цел“, питат близките.
Народният представител Цвета Караянчева настоява да се установи законосъобразни ли са били действията на полицията по случая и има ли превишаване на полицейски правомощия от страна на служители в ОД на МВР, включително и от страна на директора на ведомството старши комисар Атанас Илков.
24rodopi.com

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0