Инвеститорът Тунджай Гюлер за приемането на еврото: Цените ще вървят нагоре, но не шоково

Инвеститорът Тунджай Гюлер за приемането на еврото: Цените ще вървят нагоре, но не шоково

След 1 януари 2024 година в Пловдив няма да има нови жилища под 1000 евро на квадратен метър. Това прогнозира пред пловдивския в

След 1 януари 2024 година в Пловдив няма да има нови жилища под 1000 евро на квадратен метър. Това прогнозира пред пловдивския всекидневник „Марица“ Тунджай Гюлер, президент на строителната компания „ГЕРТ груп“, която изгражда жилищни комплекси в централната част и различни райони на града под тепетата. Припомняме, че „ГЕРТ груп“ реализира в града край Арда проекта „Панорама парк Кърджали“.

Коментарът на предприемача е във връзка с въвеждането на еврото у нас от 1 януари 2024 година, което е планирано без преходен период. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

„Един министър трябва да прецизира коментара си за влизането на еврото в страната ни, за да не предизвика смут в обществото и сред тези, които са с намерение да купуват имот. Един инвеститор в този бранш може да си позволи „раздуване“ в интерес на бизнеса си. Аз ще се опитам да анализирам през призмата на неутралността, на цифрите, само на базата на случилото се в страните, които са извървели този път от националната валута до еврото. Навсякъде се е случвало, така ще бъде и при нас – равнение по еврото, т. е. леко поскъпване. Както един хляб от 80 стотинки няма да стане 50 цента, а производител и търговец „ще си стиснат“ ръцете на 1 евро, така ще бъде и при всички стоки и услуги. Говорим за бизнес и народопсихология, от които зависи дефинирането на преизчисляването на цените след 1 януари 2024-та – ще има и доволни, и недоволни, но не бива да очакваме нито ние да открием топлата вода, нито да има някакво изключение за българите“, коментира строителният предприемач.

Според него е важно да не се хаби излишно национална енергия в спор дали еврото ще увеличи цените, или не, защото цените ще бъдат нагоре, но не толкова стряскащо. „По-важното е да няма ръст заради голям инфлационен процент. Ето, нашият екип анализира за всяка кооперация в Пловдив, в различните части на града, и знаем какви ще са цените това лято, през 2022-ра и по-нататък, но включвайки всички компоненти, в това число и движението на инфлацията, и цените на строителните материали, и ръста на заплатите, а за 2024 г. и превалутирането, но въвеждането на еврото няма да е водещото при калкулирането на тези цени. А след 1 януари 2024-та смело мога да прогнозирам, че цена под 1000 евро/кв.м за ново жилище в Пловдив няма да има. Което ще бъде добра атестация за случващото се в Пловдив. Градът се развива и ще бъде един от трите големи центъра на България“, добавя Тунджай Гюлер. Той очаква да има опити и за спекулативно увеличение на цените, но всеки сериозен играч във всеки бранш ще отчита, че това води и до свиване на потреблението, затова процесите ще се регулират бързо. „Въвеждането ще се усети от всички, но няма как нещо, което струва 10 лева през декември 2023-та, месец по-късно да го продаваш за 10 евро“, подчерта бизнесменът. 

Пазарът на недвижими имоти у нас вече почти 20 години залага на еврото и няма рискове от рязко поскъпване на жилищата заради окончателното преминаване към новата валута. Това прогнозира и Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“. Преди години цените на имотите се обявяваха в щатски долари, припомни експертът, но тази тенденция се запази само до началото на 2000 г. Така че пазарът на имоти отдавна е подвластен на цените в евро.

Според Ганев, приемането на еврото ще направи страната ни атрактивна за по-консервативните инвеститори от Европейския съюз. Много европейски фондове от Германия, Белгия, Франция инвестират само в страни от еврозоната, като така те елиминират валутния риск от евентуални флуктуации на съответната валута. 

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0