Инвеститорът Тунджай Гюлер за лятото на добрите имотни новини, за ръста на цените и… защо кърджалийци избират Пловдив

Инвеститорът Тунджай Гюлер за лятото на добрите имотни новини, за ръста на цените и… защо кърджалийци избират Пловдив

Тунджай Гюлер е създател и собственик на „ГЕРТ груп“. Компанията, развиваща се в няколко направления – строителство, търговия с горива, туризъм

Тунджай Гюлер е създател и собственик на „ГЕРТ груп“. Компанията, развиваща се в няколко направления – строителство, търговия с горива, туризъм и други, изпълнява проекти в различни страни на страната и чужбина. В последните години компанията строи жилищни комплекси. Тунджай Гюлер е родом от Джебел.

Г-н Гюлер, прогнозата Ви, че в годината на пандемия сделките с имоти няма да се свият и дори ще има ръст в продажбите, се оказаха точни. Какво да очакваме през лятото на 2021-та?

Лято на по-добрите новини и за инвеститори, и за строители, и за бъдещи новодомци, но и мисъл към следващите месеци и година, когато пък повече ще си говорим за инфлацията и как тя рефлектира върху икономиката и покупателната способност на хората.

Факт към момента е засиленият инвеститорски интерес, пазарът е активен, има търсене на имоти. Конкуренцията в бранша подобрява качеството на строителството и отсява „играчите“ на този пазар. Заплатите на строителите се увеличават, стабилните компании търсят най-добрите майстори. Това е моментната картина.

Но добрата калкулация е за търсещия имот, за потенциалия новодомец – той има голям избор; информиран е, знае и негово право е да разполага с необходимата информация и за инвеститора, и за изпълнителя на обекта. Остава му само да си направи точния анализ и да пристъпи към покупката, а подпише ли договор  – до получаването на ключа да наблюдава как се строи, с какви материали, или да го кажем другояче: Той е в правото си да контролира от А до Я цялата си нова придобивка.

 

Факт е нарастването на цените на жилищата в световен мащаб. Изхождайки от наблюденията на водещите икономики, други рефлектират върху всички останали, от The Wall Street Journal са категорични, че няма знак възходящият тренд скоро да приключи. Да очакваме ли ръст на цените?

Ръст има не само заради голямото търсене, но и заради поскъпването на строителните материали и инфлацията. Вероятно ще бъдем свидетели на плавно повишение на цените и през следващата година. Но това не бива да плаши. Важното е да няма стресово движение нагоре, а плавно, по логиката на пазара. Все още не е постигнат балансът между цена и търсене.

Има търсене и банките отпускат ипотечни кредити, но го правят внимателно. Има търсене и защото много хора предпочитат да насочат спестяванията си за покупка на второ или трето жилище, за да не „спят“ тези пари в банката, а да носят приходи от наеми.

В инвестиционния портфейл на семейството гурбетчии или семейството от селото, което прави важния избор да се премести завинаги в града, покупката на жилище става приоритетен разход. Никак не е малък процентът на хората, които сега харчат за жилище, което след две или три години ще носи приходи.

Конкретно в Пловдив, където ние в момента инвестираме и строим, пристигат много хора от други области и търсят жилището, в което ще живеят. Те инвестират в своя първи дом.

 

Всъщност, защо и банки, и сдружения на агенции за недвижими имоти в последно време определят Пловдив за имотния хит на България.

Експертните и статистически анализи за имотния пазар в момента са с интересни акценти и тенденции, като основните по отношение на региона се „покриват“ от „ГЕРТ груп“ – кърджалийци продължават да купуват, припечеленото от гурбета се инвестира в родината, немалко нашенци вече търсят второ жилище в Пловдив.

Пловдив е като лакмус за крупни инвестиции. Уникалността на града под тепетата не е нова тема. Помните, че през годините дори имаше идея в Пловдив да се преместят някои от министерствата и агенциите…

Днес големите капитали избират Пловдив. В момента се изграждат бизнес центрове и логистични бази, което означава нови работни места, приток на хора от други области в Пловдив. И една нова тенденция, която в добавка към констатациите на брокерите за придобиване на имоти от пристигащи от Хасково, Смолян, Кърджали, Стара Загора и други, показва, че Пловдив вече е във фокуса на цяла България. А тя е, че интерес към имотите в града под тепетата има вече и от клиенти от столицата и отдалечени региони, като Бургас, например, та дори и от Северна България. Говорим за изповядани сделки. Хората със свободни пари вече наблюдават как се развива Пловдив и за тях е ясно каква добра перспектива предлага градът.

Колкото до гурбетчиите от Кърджалийско в Западна Европа, които продължават да инвестират в родината, това заслужава само адмирации. При тях също я има тенденцията да се търсят жилища с цел отдаване под наем. Примерно, наскоро при нас дойде семейство, което работи в Хага, и което беше много информирано относно наемите в Пловдив, броят на студентите, настоящият брутен вътрешен продукт на глава от населението и регионалната прогноза. Предложихме им няколко 3-стайни апартаменти в различните ни комплекси в Пловдив, като за 3-членно семейство, но съм запомнил отговора: „Ние искаме точно в тази кооперация, категорично двустаен апартамент, защото това жилище ни гарантира месечен приход от 400 евро на месец от студентите в близкия университет“. Тези хора живеят и работят в Холандия и едва ли скоро ще се върнат, но са преценили, че най-доброто движение на спестяванията им е това второ жилище, което да им носи около 5 000 евро на година.

Отделеното настрани по време на гурбет са трудно спечелени пари, с пот, с умения, с талант, нерядко с много лишения. Тези хора бяха категорично против покупката „да има за някой ден“, придържаха се към друга философия на разходването на спестяванията – в едно жилище или трябва да се живее, или то трябва да ти носи пари!

Продавали сме апартаменти и на хора, които имат големи имоти в малки населени места, и които тъжно казват, че там откъдето идват, вече няма бъдеще. Един наш земляк купи апартамент на сина си в „Панорама парк Пловдив Запад 2“, обяснявайки ми следното: „Когато аз бях ученик, в нашето село имаше средно училище. Сега учат до 3-ти клас, от четвърти нагоре ги карат с автобус в съседното. След 7-ми клас са в града, а млади хора почти вече няма. А някога сме били център на селищна система. Не знаеш какво ще стане утре, докато в големия град е друго, гарантирано е някак си“.

 

Между другото, какво става с „Панорама парк Кърджали“? Само за едно лято продадохте всичките 220 апартамента.

Пред Акт 16 сме. Много от новите собственици на жилища вече са ангажирали майстори, дизайнери и мебелни къщи и наесен смятат да заживеят в това строително бижу в Кърджали. Отчитаме добра работа там.

В момента довършваме комплекс в Джебел, продължаваме с етап 2 – играждане на втори корпус.

 

Ще има ли продължение на „Панорама парк Кърджали“?

В Кърджали реализираме други наши инвестиционни проекти, жилищно строителство на този етап в областния град не предвиждаме. Темата „Кърджали и инвестиции, инвестиции и Кърджали“ задължава към по-обстоен анализ. За да стане Кърджали толкова атрактивен за инвестиции град, колкото се пише в различни стратегии, трябва всички участници в този процес да са добронамерени и отговорни, мислещи и дишащи като истински кърджалийци, искрено желаещи тези огромни средства да помогнат за развитието на града и региона. Трябва да го има климата за инвестиционната политика, трябва да го има отбора за реализирането на даден проект – но не само инвеститорът и изпълнителят на проекта, но и властта, ако щете и квалифицираните кадри за определената дейност. Ако лицето Х инвестира, лицето Y мисли каква комисионна да му измъкне, а лицето Z казва „Няма да работя в България, отивам на Запад“, няма как да се получат нещата. А когато нещо не се получава в реалност, а само го има по книгите, тогава всички в Отбора на инвестициите трябва да се замислим какво става, защо нещата не вървят в добра посока.

Въобще, темата трябва да се дискутира от повече инвеститори, експерти, ако щете и политици и представители на местните власти.

Затворената страница „Инвестиции“ или опорочаването на темата за инвестициите в Кърджали означава нелицеприятна картина за областния град и региона в близкото бъдеще – регион на гурбетчии, който живва през юли и август или по празници.

Тема е за облечените във власт вчера, обличащите се днес и тези, които ще представляват властта след година, две, три.

   

 А проектите ви в Пловдив?

Строим в централната част – на булевард „Шести септември“. В проектна готовност сме в идеалния център, в началото на пешеходния мост. Продължаваме да строим в район „Смирненски“, на „Пещерско шосе“. Проектираме голям комплекс в район „Южен“.

Градим и творим, съобразно очакванията на клиентите, които са вдигнали много високо летвата с нормите, които очакват да бъдат покривани от инвеститори и строители. В район „Западен“ единственият жилищен комплекс с централно парно е нашият. Парното е голям бонус за жилище, предназначено за отдаване под наем – голямо удобство, по-малко харчове.

В момента градим „Панорама парк Пловдив Запад – 2“, в проектна готовност и „Панорама парк Пловдив Запад – 3“.

Строим и продължението на „Панорама парк Изток“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0