Имунолог от БАН: Не ме е страх да отида на ресторант, а детето си бих пуснал веднага на градина – сред децата не се разпространява COVID-19!

Имунолог от БАН: Не ме е страх да отида на ресторант, а детето си бих пуснал веднага на градина – сред децата не се разпространява COVID-19!

Справихме се добре като справяне с мерки, заболеваемост и смъртност. Като общество категорично не се справихме. Това заяви Андрей Чо

Справихме се добре като справяне с мерки, заболеваемост и смъртност. Като общество категорично не се справихме. Това заяви Андрей Чобанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН, в сутрешния блок на bTV. „Философският въпрос е вирусът промени ли ни, или показа доста от страховете и социалните ни характеристики. Рядко се взимаха рационални решения от обществото – млади и здрави хора имаха параноичен страх, а най-рисковите групи, които бяха най-предразположени към заразяване, пък направиха точно обратното, бидейки всеки ден на улицата“, уточни имунологът.
Относно дезинфекцията в училища и детските градини, Чобанов заяви: „Те трябва да се извършат. Полезни са, но помагат срещу хлебарки, а не срещу вируса. Вирусът не живее в ъглите на стаята и не се разпространява там. Той е особен патоген, предаващ се от човек на човек. Така и не се доказа, че се разпространява чрез повърхности, дрехи, пейки, седалки и т.н.“.
Запитан дали, ако има малко дете, би го пуснал на детска градина във вторник, той каза: „Веднага! Сред децата вирус не се разпространява и това се доказа“.
„Големият проблем в световен план бяха концентрираните големи групи от възрастни. Затова на Балканския полуостров ситуацията е такава – тук имаме много по-малко домове за възрастни, сравнено със Западна Европа“, уточни Чобанов.
На въпрос дали ще иде на ресторант сега, той отвърна: „Мен никога не ме е било страх, тъй като чрез храната това не се разпространява, освен ако нямате много интимен контакт със сервитьора. И все пак не искам да опонирам срещу активностите, които властите полагат“.
Снимка: бтвНовините
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0